6. Sınıf Türkçe Meb Cevapları 7. Ünite Sağlık ve Spor Teması

Sağlık ve Spor Teması


MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 207-208-209-210-211-212-213

Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 207

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
Cevap: 
zemin: Taban, döşeme, yer
mesafe: Ara, aralık, uzaklık
asfalt: Ana maddesi katran olan ve yolların kaplanmasında kullanılan karışım
çamurluk: Taşıtlarda tekerleklerin üst bölümünü örten parça
sele: Bisikletin oturulacak yeri
gidon: Yönelteç
patika: Engebeli yerlerden gelip geçenlerin ayak izlerinden oluşan, tekerlekli araç işlemeyen dar yol, çığır, keçi yolu, yolak
amortisör: Motorlu araçlarda sarsıntı, sallantı vb. hareketleri en aza indiren, yayların gereksiz hareketlerini gidermeye yarayan düzen
düzenek: Belli bir sonuca ulaşmak için karmaşık bir biçimde düzenlenmiş organ veya parçalar birleşimi, sistem, mekanizma
kaldıraç: Az bir kuvvet ile büyük bir yükü kaldırmaya yarayan, bir dayanma noktası üzerinde hareket edebilen, inip kalkabilen sert çubuk, manivela
fren: Bir makinenin, herhangi bir taşıtın hızını kesmeye veya onu durdurmaya yarayan mekanizma
jant: Taşıtlarda, lastiklerin takıldığı tekerleğin çember biçimindeki bölümü, ispit
arazi: Yeryüzü parçası, yerey, toprak
kambur: Bel veya göğüs kemiğinin eğrilmesi, raşitizm sonucu sırtta ve göğüste oluşan tümsek
Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 208

2. ETKİNLİK

A) Okuduğunuz metinden hareketle arkadaşlarınıza yöneltmek üzere sorular oluşturunuz. Sorularınızı oluştururken 5N 1K sorularını kullanınız.
Cevap: 
Kim?
Bisiklete binerken öncelikle kimin güvenliği düşünülmelidir?
Ne?
Tur bisikletlerinin ön ve arka bölümüne yük taşımak için ne takılır?
Ne Zaman?
Bisikletin selesini ne zaman ayarlamamız gerekir?
Nerede?
Dağ bisikletleri nerede kullanıma daha uygundur?
Niçin?
Yarış bisikletleri niçin tasarlanmıştır?
Nasıl?
Dağ bisikletlerinin tekerlekleri nasıldır?
B) Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
1. Bisikletler hangi yönleriyle farklı özelliklere sahiptir? Örneklerle açıklayınız.
Cevap: Kullanım amacına, sürüleceği zeminin özelliklerine ya da sürüş mesafesine göre farklı özelliklere sahiptir. Mesela arazideki kötü yol şartlarına dayanıklı olması için amortisörlü üretilen dağ bisikletleri vardır.
2. Tur bisikletlerinin özellikleri nelerdir?
Cevap: Asfalt zeminde yapılacak uzun süreli sürüşler için tasarlanmışlardır. Ön ve arka bölümüne yük taşımak için bagaj taşıyıcılar takılabilir. Genellikle ön ve arkasında farlar bulunur. Ayrıca sürücünün ve bisikletin parçalarının kirlenmesini önlemek için tekerleklerin üst kısmında çamurlukları vardır.
3. Yarış bisikleti sürücülerinin bisikleti kullanırken öne doğru eğilmelerinin nedeni nedir? Açıklayınız.
Cevap: Rüzgarın, bisiklet hızını etkilememesi için bisiklet sürücüleri öne doğru eğilirler.
4. Yarış bisikletleri ile dağ bisikletlerinin tekerlekleri arasında nasıl bir fark vardır? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Yarış bisikletlerinin tekerlekleri daha ince ve düzdür. Böylece tekerlek ile yol arasındaki sürtünme az olur. Dağ bisikletlerinin tekerlekleri kalın ve dişlidir. Böylece arazi şartlarında patlamaya daha dirençlidirler. Dişli olmaları sebebiyle de engebeli arazilerde daha sağlam yol tutuşu sağlarlar.
5. Bisiklet kullanırken hangi güvenlik önlemlerini almalıyız?
Cevap: Bisiklete binmeden önce seleyi kendimize göre ayarlamalıyız. Bisikletler için ayrılan yolları ya da motorlu araç trafiğinin olmadığı yolları kullanmalıyız. Mutlaka kask takmalıyız.
6. Spor yapmak yaşamımızı nasıl etkiler? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 209

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden hareketle öznel ve nesnel cümleler oluşturarak bu cümleleri örnekteki gibi aşağıya yazınız.
Cevap:
Öznel Yargılar:
• Bisiklet belki de birçoğumuzun kullandığı ilk araç.
• Bisiklete binerken öncelikle kendi güvenliğinizi düşünmelisiniz.
Nesnel Yargılar:
• Tur bisikletleri genellikle asfalt zeminde yapılacak uzun süreli sürüşler için tasarlanmıştır.
• Yarış bisikletleri asfalt zeminde ve düzgün yollarda hızlı gidebilmek için tasarlanmıştır.
• Vitesli bisikletlerde farklı büyüklüklerde dişli çarklar bulunur.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselden hareketle öğretmeninizin belirleyeceği bir konu ile ilgili zihinsel bir konuşma planı yaparak hazırlıklı konuşma yapınız.
Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 210

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloya, dürüst oyun (fair play) ruhuna uygun olarak yapılması gereken davranışlara örnekler yazınız.
Cevap:
Oyuncu Olarak Yapmam Gerekenler
• Rakibime saygılı davranmalıyım.
• Rakibim oyun esnasında düştüğünde ona yardım etmeliyim.
• Hakem kararlarına itiraz etmemeliyim.
• Rakibime kötü söz söylememeliyim.
Seyirci Olarak Yapmam Gerekenler
• Oyunu izlediğim yeri temiz tutmalıyım.
• Oyuncuların dikkatlerini dağıtacak davranışlarda bulunmamalıyım.
• Oyunculara kötü söz söylememeliyim.
• Oyun alanına oyunu etkileyecek maddeler atmamalıyım.

6. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki cümleleri okuyarak altı çizili kelimelerin cümlelere kattığı anlamları açıklayınız.
1. Babaannem, balkonundaki çiçeklere gözü gibi bakardı.
2. Misafirlerimiz gelene kadar hazırlıklarımızı tamamladık.
3. İş hayatı çok yoğun olmasına rağmen spor yapmaya da zaman ayırıyordu.
4. Akşama doğru arkadaşlarımızla gezmeye çıkacağız.
5. Sağlıklı yaşamak için düzenli spor yapmalıyız.
Cevap: Benzerlik, neden, amaç, eşitlik, yön, araç gibi anlamlar katmışlardır.
B) Aşağıdaki cümlelerde tek başına anlamı olmayan kelimeleri bularak örnekteki gibi noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
Akrabalarını ziyaret etmek üzere memleketlerine gittiler. üzere
Kitaplarım ile geçirdiğim zamanları dünyalara değişmem. ile
Atatürk’e göre sporcu ahlak sahibi olmalıdır. göre
Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 211
C) Aşağıda verilen kutulardan dörder kelime seçerek içinde bu kelimelerin geçtiği hikâye edici bir metin yazınız.
Yazma alışkanlıklarınızın gelişmesi için bu etkinliği sizin yapmanız gerekmektedir.
Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 212

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloyu, tablonun üstünde verilen bilgiler doğrultusunda doldurunuz.
Murat, Songül, Cemil, Zeynep, Efe ve Nehir; voleybol, tenis, güreş, basketbol, futbol ve yüzme
sporlarıyla ilgilenmektedirler. Bu kişiler her cumartesi, belli saatler arasında ilgilendikleri spor dallarıyla ilgili çalışma yapmaktadırlar.
1) Herkes birbirinden farklı ve tek spor dalıyla ilgilenmektedir.
2) Bütün çalışmalar ikişer saat sürmektedir.
3) Tenis çalışması açık tenis kortunda; güreş, voleybol ve basketbol çalışmaları spor salonunda; futbol çalışması şehir stadında ve yüzme çalışması kapalı yüzme havuzunda yapılmaktadır.
4) Nehir’in 13.00 – 15.00 arası voleybol çalışması vardır.
5) Murat, şehir stadında çalışacaktır. Murat’ın çalışması 16.00’da sona ermektedir.
6) Efe’nin çalışması spor salonunda, Nehir’in çalışmasından sonra başlamaktadır.
7) Songül, seçtiği spor dalında raket kullanmaktadır.
8) Cemil, spor salonunda, takım hâlinde oynanmayan bir spor dalında çalışmaktadır.
9) Zeynep’in yüzme havuzunda çalışması bittiği anda Nehir’in spor salonunda çalışması başlamaktadır.
10) Tenis çalışma saatleri ile futbol çalışma saatleri aynıdır.
11) Güreş çalışma saatleri 17.00 – 19.00 arasındadır.
Cevap: 
Kişilerİlgilendiği Spor DalıÇalışma SaatleriÇalışma Yeri
NehirVoleybol13.00-15.00Spor salonu
MuratFutbol14.00-16.00Şehir stadı
EfeBasketbol15.00-17.00Spor salonu
SongülTenis14.00-16.00Açık tenis kortu
CemilGüreş17.00-19.00Spor salonu
ZeynepYüzme11.00-13.00Kapalı yüzme havuzu
Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 213

8. ETKİNLİK

A) İyi bir spor ayakkabıyla ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyunuz.
İyi Bir Spor Ayakkabı Nasıl Olmalıdır?
1. Spor yaparken seçtiğiniz ayakkabı, yerle vücudumuz arasında kuvvet dağılımını etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle bir spor ayakkabı ayağı iyi sarmalıdır, ne bol ne de dar olmalıdır.
2. Mümkünse ayakkabının bağcık bölümü uzun olmalıdır ve ayak bileğini de rahat ettirmelidir.
3. Ayakkabının burun kısmı geniş olmalı, parmak hareketlerine izin vermelidir. Ayak başparmağı ile ayakkabının parmak ucu bölümü arasında mesafe olmalıdır.
4. İyi bir spor ayakkabı, ayak tabanında oluşacak basıncı emebilmeli ve ayağa binen yükleri dengeli şekilde dağıtabilmelidir. Bu nedenle ayakkabının tabanı ayağı iyi kavramalı, topuk kısmı yumuşak ve kalın olmalı, topuk kısmına gelen basıncı dağıtacak şekilde topuk orta bölümünde direnci düşük malzemeden yapılmış olmalıdır.
B) Yukarıda verilen bilgiler, günümüzdeki spor ayakkabıların özellikleridir. Bu bilgilere hayal gücünüzü ekleyerek yeni bir spor ayakkabı tasarlayınız. Tasarımınızı aşağıya yazarak anlatınız.
Hayal gücünüzü kullanarak bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sağlıklı bir yaşam için nasıl beslenmeliyiz? Araştırınız.
Aşağıdaki butona tıklayarak konu ile ilgili araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 216-217-218-219-220-221
Yemek İçmek ve Sindirmek Metni Cevapları Sayfa 216

1. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
Cevap: 
sindirmek: Yenilen besin maddesini sindirim sisteminde gereken değişikliklere uğratarak kana karışabilir bir duruma getirmek, hazmetmek
pelikan: Pelikangillerden, pembeye çalan beyaz tüylü, kanatları gri renkli, alt gagasında deriden bir kesesi olan iri kuş, kaşıkçı kuşu
salgı: Hücrelerin, vücuttaki bezlerin kandan ayırıp oluşturdukları ve yeniden kana, başka organa veya dışarıya saldıkları sıvı madde, ifraz
öğütmek: Ezmek, çiğnemek
nihayet: Son, sonunda
asit: Turnusolün mavi rengini kırmızıya çevirmek özelliğinde olan ve birleşimindeki hidrojenin yerine maden alarak tuz oluşturan hidrojenli birleşik, hamız
bulamaç: Sulu, cıvık hamur
B) Yukarıdaki kelimelerden üç tanesini seçerek bu kelimelerin geçtiği bilgilendirici bir paragraf yazınız.
Cevap: 
(örnektir)
Mekanik sindirim, besinlerin sadece boyut olarak küçülmesi işlemidir. Ağızda dişler yardımıyla besinlerin parçalanması, midede kasılma hareketleriyle besinlerin bulamaç haline getirilmesi,
ince bağırsakta safra salgısı sayesinde büyük yağ moleküllerinin küçük yağ taneciklerine dönüştürülmesi mekanik sindirim olaylarıdır.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
1. Metnin başında yer alan karşılıklı konuşmada sizi şaşırtan bir şey oldu mu? Nedenleriyle anlatınız.
Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
2. Metne göre dişlerimizin ne derece önemli olduğunu ne zaman anlarız? Bu durumu yaşamınızdan örnekler vererek yorumlayınız.
Cevap: Dişlerimizin ne derece önemli olduğunu onları kaybettiğimizde anlarız. Mesela bir dişimiz çürüdüğünde onu çektirmek zorunda kalırız. Artık ağrı olmadığı için rahatlarız fakat sonradan o dişin, yemek yerken ne kadar çok işe yaradığını anlarız.
3. Metinde tükürüğün sindirimdeki önemi ile ilgili verilen bilgiler nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Tükürük, ağzımızdaki lokmaları bir yandan yumuşatırken bir yandan da onların içindeki faydalı mineralleri ayrıştırarak mide için hazırlar. Yani tükürük sadece su değildir. Çok özel bir salgıdır. Dişler tarafından öğütülüp un ufak hâline getirilen yiyecekler, tükürük ile bir güzel ıslatılıp hamur hâline geldikten sonra kolayca boğazımızdan aşağıya yuvarlanıverirler.
4. Metinde anlatılan sindirim aşamaları nelerdir? Bu aşamalardan hangisi sizce daha ilginçtir? Anlatınız.
Cevap: Besinlerin ağız yoluyla alınması. Dişlerin tükürük ve dil yardımı ile bu besinleri öğütmesi. Öğütülen besinlerin yutulması, yemek borusu ile mideye iletilmesi. Besinlerin midedeki asitler sayesinde eritilmesi.
5. Yazar, midedeki yiyecekler ile ilgili hangi benzetmeleri yapmıştır? Bu benzetmeleri yapmasının nedeni ne olabilir?
Cevap: Eritilen yiyecekleri çorbaya, mide kaslarının sürekli kasılmasını da çorba karıştırmaya benzetmiştir. Midede meydana gelen sindirim olayını daha anlaşılır kılmak için bu benzetmeler yapılmıştır.
6. Sağlıklı bir yaşam ve sindirim sistemi arasında nasıl bir ilişki olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Aldığımız besinler doğru bir şekilde sindirilmez ise vücudumuza hiçbir faydası olmaz. Sindirim sistemi ne kadar sağlıklı olursa, aldığımız besinlerdeki yararlı maddelerden o kadar çok yararlanabiliriz. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için sindirim sistemimizin doğru çalışması gerekir.
Yemek İçmek ve Sindirmek Metni Cevapları Sayfa 217

3. ETKİNLİK

A) Lokman Hekim’in “OburIuk ve iştahsızIık bedenin baş düşmanıdır.” sözünden hareketle öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla birlikte bir konuşma metni yazınız.
B) Hazırladığınız metni bir grup sözcüsü belirleyerek arkadaşlarınıza sununuz. Konuşmanıza etkileyici bir hitap ifadesi ile başlayınız.
Bu etkinlik grup ile birlikte yapılacaktır.
Yemek İçmek ve Sindirmek Metni Cevapları Sayfa 218

4. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki duyuru metnini sessiz okuyunuz.
YIL SONU MEZUNİYET YEMEĞİ DUYURUSU
Bu yıl 8. sınıftan mezun olacak öğrencilerimiz için düzenlenecek mezuniyet yemeğimizin ayrıntıları aşağıdaki gibidir:
Yemek Tarihi: 2 Haziran 2019
Yer: Okul Bahçesi
Saat: 18.30
Program Ayrıntıları:
18.30: Okul Müdürü Tarafından Yapılacak Açılış Konuşması
18.45: Dereceye Giren Öğrencilere Plaketlerinin Verilmesi
19.00: Yemek Zamanı (Yemeğimiz için 2 çeşit menü hazırlanmıştır.)
Beyaz MenüKırmızı Menü
• Çorba (Mercimek veya Düğün Çorbası)
• Pilav (Pirinç veya Bulgur Pilavı)
• Salata
• Tavuk Haşlaması
• Tatlı (Kadayıf veya İrmik Helvası)
• Çorba (Mercimek veya Düğün Çorbası)
• Pilav (Pirinç veya Bulgur Pilavı)
• Salata
• Kuzu Kavurması
• Tatlı (Kadayıf veya İrmik Helvası)
20.00: Okul Korosunun Hazırladığı Türk Halk Müziği Dinletisi
Not: Programımıza öğretmenlerimiz ve 8. sınıf öğrencilerimiz aileleriyle birlikte katılacaklardır.
Okul Aile Birliği
B) Yukarıdaki duyurudan hareketle soruları cevaplayınız.
1. Niçin iki farklı menü hazırlanmış olabilir?
Cevap: Sağlık sorunları nedeniyle diyette olanlar düşünülmüş olabilir.
2. Kırmızı menüyü seçen bir kişi hangi yemekleri almış olabilir?
Cevap: Düğün çorbası, pirinç pilavı, salata, kuzu kavurması, kadayıf.
3. Beyaz menüyü seçen bir kişi hangi yemekleri almış olamaz?
Cevap: Düğün çorbası, pirinç pilavı, kadayıf.
4. Hangi yemeklerde misafirlere birden fazla seçenek sunulmuştur?
Cevap: Çorba, pilav, tatlı
Yemek İçmek ve Sindirmek Metni Cevapları Sayfa 219

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri uygun deyimlerle örnekteki gibi tamamlayınız.
Cevap: 
2. Konuşmasını beğendiğimiz birine ağzına (diline) sağlık deriz.
3. Eğer beğendiğimiz şey el emeği ile yapılmışsa eline sağlık deriz.
4. Üzücü bir durum karşısında avunmak için sağlık olsun deriz.
5. Kötü bir durumdan söz ederken ya da şaşırdığımızda üstüme iyilik sağlık deriz.

6. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.
Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 10-12 saatlik uzun bir süre vardır. Bu süre içerisinde gereksinim duyulan enerji ve besin ögeleri vücut depolarından karşılanır. Bilimsel veriler kahvaltının, sağlığın sürdürülmesinde önemli bir öğün olduğunu göstermektedir. Kahvaltı öğünü atlandığında gün içerisinde hâlsizlik, güçsüzlük, baş ağrısı, dikkat ve algılamada sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kahvaltı alışkanlığımız zaman içerisinde şekillenerek kültürümüze ve kişisel deneyimlerimize göre değişmektedir.
Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi
B) Yukarıdaki metinle ilgili aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” harfi koyunuz.
Cevap: 
• Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. (D)
• Akşam yemeğinden sabah kahvaltısına kadar ortalama 9 saatlik bir süre vardır. (Y)
• Kahvaltı öğünü atlandığında karın ağrısı görülür. (Y)
• Kahvaltı alışkanlığımız kültürümüze ve kişisel deneyimlerimize göre değişir. (D)
• Kahvaltı öğününü atlayan kişilerin akademik başarıları düşük olur. (Y)
C) Okula gelmeden önce düzenli olarak kahvaltı ediyor musunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
D) Sağlıklı bir kahvaltı için kendinize menü hazırlayınız. Menünüzü aşağıya yazınız.
Cevap: 
(örnektir)
  • peynir
  • zeytin
  • süt
  • yumurta
  • domates, maydanoz, salatalık vs.
  • bal
  • tereyağı
Yemek İçmek ve Sindirmek Metni Cevapları Sayfa 220

7. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümleleri okurken altı çizili kelimelerin hangi amaçla kullanıldıklarını açıklayınız.
Müzik ve şiir her zaman iç içe olmuştur.
Sanatçılar ile yazarlar topluma yön verirler.
Dil önemli bir araçtır ama çok dikkatli kullanılmalıdır.
Çok çalışmalıyız çünkü ülkemizin geleceği çalışmamıza bağlıdır.
Başarı çok uzak zannedilir oysa kitapların arasındadır.
Trafik kurallarını çiğneyenler var hâlbuki o kurallar bizi koruyor.
Cevap: Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlamak için kullanılmıştır.
B) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun kelimelerle doldurunuz.
Cevap: 
1. Kitapların kendileri küçük olabilir fakat bize sundukları dünyalar sonsuzdur.
2. Sinan’ı uzun zamandır bekliyoruz hâlbuki hiç geç kalmazdı.
3. Bizler ülkemize ve bayrağımıza kalpten bağlı insanlarız.
4. Düzenli spor yapmalıyız çünkü düzenli spor yaparsak sağlıklı oluruz.
C) Aşağıdaki kelimelerden iki tanesini kullanarak “sağlık” konulu bilgi verici bir metin yazınız. Metninizde sağlıkla ilgili atasözü ve deyimler kullanınız.
Cevap: 
(örnektir)
Sağlıklı hayat sürmek isteyen kişi ruh sağlığına da dikkat etmelidir. Ruh sağlığı için yine spor, müzik ve resim gibi hobilere yönelmek de büyük fayda vardır. Bunun yanında çevresiyle düzenli ve sağlıklı iletişim kuran kişilerin ruh sağlığı belirgin şekilde iyi olacaktır. İnsanoğlunun sağlıklı bir yaşam sürmesi için hem fiziki hem de ruhi sağlığına aynı önemi vererek hayatını bu şekilde düzenlemesi gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü insan beden ve ruh sağlığı ayrı ayrı düşünülemeyecek kadar gelişmiş bir canlıdır. Sağlıklı yaşam sürmek isteyen herkes bunu aklından çıkarmamalıdır. Unutulmamalıdır ki “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.”
Yemek İçmek ve Sindirmek Metni Cevapları Sayfa 221

8. ETKİNLİK

Aşağıda bir bisikletin kullanım kılavuzundan alınan bölümler verilmiştir. Kılavuzun ilgili bölümlerini dikkatle okuyarak etkinliğinizi tamamlayınız.
UYGUN VİTES SEÇİMİ VE DOĞRU VİTES KULLANIMI
Sayın Kullanıcı,
* Bisikletinizle hareket hâlinde değilken vites değiştirmeyiniz. Vites değiştirme işlemini sadece pedal çevirirken gerçekleştiriniz.
* Vites değiştirirken ters yönde pedal çevirmeyiniz.
* Ön ve arka vites değişimini aynı anda yapmaya çalışmayınız.
* Vites mekanizmanızı, zincirinizi ve vites dişlilerinizi düzenli olarak yağlayınız. Aksi hâlde zincirinizde ve vites mekanizmanızda aşınmalar meydana gelebilecektir.
* Bir aylık kullanımdan sonra bisikletinizin vites ayarlarını bir bisikletçide tekrar yaptırınız.
SÜRÜŞ GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ UYARILAR
* Bisikletinizi kullanırken mutlaka kask veya koruyucu başlık kullanınız.
* Bisikletinizi yaya kaldırımlarında kullanmayınız. Her zaman yayalara yol veriniz. Yoğun trafikte dikkatli olunuz.
* Sürüş sırasında çevrenizle iletişiminizi kesecek kulaklık, şapka vb. kullanmayınız.
* Bisikletinizi kullanırken ani ve sert manevralar yapmayınız.
* Gece sürüş yapacağınız zaman bisikletinizin aydınlatma sistemini kontrol ediniz. Görünürlüğü yüksek kıyafetler ve renkler tercih ediniz.
A) Aşağıdaki soruları bu kılavuza göre cevaplayınız.
Bisikletle hareket hâlinde değilken yapılmaması gereken davranışı yazınız.
Cevap: Vites değiştirilmemelidir.
Vites değiştirirken dikkat edilmesi gereken kurallardan birini yazınız.
Cevap: Vites değiştirirken ters yönde pedal çevrilmemelidir.
Ömer’in bisikletinde bir süre sonra zincir arızası meydana gelmiştir. Ömer, kullanım kılavuzundaki hangi uyarıya uymadığı için Ömer’in bisikleti arızalanmış olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Vites mekanizmasını, zinciri ve vites dişlilerini düzenli olarak yağlamadığı için arızalanmıştır.
Bisikletinizi sürerken çevreyle iletişiminizi kesecek davranışlarda bulunmanın sakıncaları neler olabilir? Örneklerle anlatınız.
Cevap: Bu davranışlar neticesiyle kazalar meydana gelebilir. Mesela kulaklık kullandığımız zaman çevremizdeki araçların seslerini, kornalarını duyamayız. Araçların hareketini fark etmediğimiz için onlara çarpabiliriz.
B) Aşağıdakilerden hangileri bu kılavuza göre yapılması gereken davranışlardandır? Başına çarpı işareti (X) koyarak işaretleyiniz.
Cevap: 
(X) Yayaların güvenliğini tehlikeye atmadan sürüş yapmak
(   ) Ön ve arka vitesleri aynı anda değiştirmek
(   ) Bisikleti kullanacağımız araziye göre lastik seçmek
(X) Sürüş sırasında koruyucu kıyafetler kullanmak
(X) Vites değiştirirken düz yönde pedal çevirmek


MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 224-225-226-227-228-229
Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 224

1. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:
diyabet → Şeker hastalığı.
kronik → Uzun süredir bir çözüm getirilmemiş.
metabolizma → Canlı organizmada veya canlı hücrelerde hareketi, enerjiyi sağlamak için oluşan, biyolojik ve kimyasal değişimlerin bütünü, özümlemenin ve yadımlamanın toplamı.
diyetisyen → Kişinin sağlığını korumak ve düzeltmek amacıyla beslenmesini düzene koymasını sağlayan kişi.
genetik → Genlerle ilgili, kalıtımla ilgili.
B) Anlamını eşleştirdiğiniz kelimeleri sözlük sırasına uygun biçimde sıralayınız.
Cevap: 
  1. diyabet
  2. diyetisyen
  3. etmen
  4. genetik
  5. kronik
  6. metabolizma

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
1. Obezitenin oluşum nedenleri nelerdir? Örnekler veriniz.
Cevap: Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları (çok yemek yemek, öğün atlamak, abur cubur yemek), yetersiz fiziksel aktivite (gün boyu bilgisayar karşısında oturmak, hareket etmemek, spor yapmamak), sosyokültürel etmenler (maddi durumun yetersizliğinden dolayı faydalı besinlerin alınmasındaki zorluk, ailenin ve yaşanılan çevrenin beslenme konusundaki bilinçsizliği), genetik etmenler (aile büyükleri arasında obez olanların olması), psikolojik problemler (mutsuz olunduğunda aşırı tatlı yemek vs.)
2. Obezitenin oluşum nedenlerinden hangisinin daha yaygın görüldüğünü düşünüyorsunuz? Nedenleriyle anlatınız.
Cevap: Eğitim düzeyi ve gelir durumunun obezitenin oluşmasında etkili olduğunu düşünüyorum. Eğitim düzeyi düşük olan kişilerde sağlıklı beslenme bilinci oluşmamaktadır. Gelir durumu kötü olan aileler sağlıklı beslenme yerine karın doyurmaya yönelik hamur işi, ekmek, fast food ürünleri gibi yiyeceklere yönelmektedirler.
3. Eski çağlarda obezite neyin simgesi olarak kabul ediliyordu? Bunu gerekçelerinizle birlikte yorumlayınız.
Cevap: Zenginliğin simgesi olarak görülüyordu. Zengin kişilerin güzel ve lezzetli yiyeceklere daha kolay ulaştığı, fakirlerin ise yeteri kadar yiyecek bulamadıkları için böyle düşünülüyor olabilir.
4. Obezitenin tedavi yöntemleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Diyet tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, cerrah tedavisi.
5. İleri yaşlarda zayıflamak neden zorlaşmaktadır?
Cevap: Yaş ilerledikçe metabolizmanın yavaşlaması, farklı beslenme alışkanlıkları oluşması, fiziksel aktivitelerin azalması, vücudun hormonal dengesinin değişmesi.
6. Zayıflama diyetlerinin bir plana uygun şekilde hazırlanması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Cevap: Hedeflere ulaşmanın yollarından birisi de planlı hareket etmektir. Zayıflamak da bir hedef ise bunun için uygulanacak diyetin de uygun bir şekilde planlanması gerekir.

3. ETKİNLİK

“Sağlık” kelimesinin sizde çağrıştırdıklarını aşağıdaki noktalı alanlara yazınız. Yazdığınız kelimelerden üç tanesini kullanarak bir konuşma yapınız.
Sağlık
  • doktor
  • ilaç
  • tedavi
  • spor
  • beslenme
  • mutluluk
Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 225

4. ETKİNLİK

A) Aşağıda, “Beden Kitle İndeksi (BKİ)” ile ilgili açıklamalar verilmiştir. Bu açıklamaları dikkatle okuyunuz.
Beden Kitle İndeksi (BKİ) Nedir?
Bir kişinin ideal boy-kilo oranına sahip olup olmadığını anlamak için kullanılan bir hesaplama yöntemidir. BKİ hesaplanırken kişinin ağırlığı, boyunun (metre türünden) kendisiyle çarpımına bölünür ve bir sayı elde edilir. Elde edilen bu sayının BKİ cetvelinde hangi aralıkta olduğuna bakılarak kişinin BKİ’siyle ilgili sonuca ulaşılır.
BKİ hesaplamak için şu işlem yapılır:
Ağırlık (kg)
——————————–
Boy (metre) x Boy (metre)
Örneğin ağırlığı 74 kg ve boyu 1,82 m olan bir kişinin BKİ’si hesaplamak için şu işlemin yapılması gerekir:
74
——————————- = 22,36
1,82 x 1,82
BKİ Cetveli
BKİ DeğeriBKİ Değerinin AnlamıNe Yapmalı?
18,5 altındaDüşük KiloluDüzenli ve dengeli beslenerek kilo almaya ve uygun kiloya yükselmeye çalışınız.
18,5 – 24.9
aralığında
NormalDüzenli, dengeli beslenerek ve egzersiz yaparak kilonuzu korunmaya çalışınız.
25 – 29,9
aralığında
KiloluDüzenli, dengeli beslenerek ve egzersiz yaparak fazla kilolarınızdan kurtulunuz.
30 ve üstüAşırı kiloluAşırı kilolarınızdan kurtulmak için bir sağlık kuruluşuna başvurunuz ve uzmanlardan yardım alınız.
B) Sağdaki tabloda boy ve kiloları verilen kişilerin BKİ’lerini hesaplayarak değerleri normalin altında veya üstünde olanların başına çarpı (X) işareti koyunuz.
Cevap: 
KişilerBoy (m)Ağırlık (kg)
XGülseren1,6543
Kerem1,6860
XSelvinaz1,5771
Cengiz1,6955
Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 226

5. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki afişi inceleyiniz. Afişin hazırlanış amacı nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İnsanları spora ya da en azından hareket etmeye teşvik etmektir.
B) Yukarıdaki afişin hazırlanış amacından hareketle arkadaşlarınıza bir konuşma yapınız. Konuşmanızı aşağıdaki forma göre planlayınız.
Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 227

6. ETKİNLİK

“ Sağlıklı Beslenme” konulu bir afiş tasarlayınız. Afişinize uygun bir slogan yazınız. Tasarladığınız afişi büyüklerinizden yardım alarak sosyal medyada paylaşınız.
Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak sağlıklı beslenme ile ilgili afiş örneklerine ulaşabilirsiniz.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki üyelik formunu, istenen bilgiler doğrultusunda doldurunuz.
Kişisel bilgilerinize göre formu siz doldurabilirsiniz
Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 228

8. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki broşürde yer alan bilgileri dikkatlice okuyunuz.
Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 229
B) İncelediğiniz broşürden hareketle aşağıdaki etkinlikleri yapınız.
Cevap:
1. Piramidin alttan ikinci basamağında yer alan besinlerin önerilen günlük tüketim miktarlarını yazınız.
Sebze grubu günde 2½ – 4 porsiyon
Meyve grubu günde 2½ – 4 porsiyon
2. Piramidin en üst basamağında yer alan besinlerin tüketimiyle ilgili neler önerilmektedir? Bu besinlerle ilgili yapılan öneriyle ilgili düşüncelerinizi yazınız.
Seyrek ve az miktarda tüketilmesi önerilmektedir. Bu besinler şeker oranı yüksek besinlerdir. Hareketsiz bir yaşam ile birlikte bu tür besinler obeziteye ve diyabet gibi hastalıklara neden olurlar. Seyrek ve az tüketilmesi uygundur.
3. Kas ve kemik güçlendiren aktiviteler arasında ip atlama ve şınav sayılabilir.
4. Hareketsiz yaşam süren bireyler için bu broşürde şunlar önerilmektedir:
Bilgisayar, oyun konsolları, televizyon vb. başında günde 2 saatten fazla vakit geçirmemek. Şekerli yiyecekleri seyrek ve az tüketmek.
5. Bisiklete binmek, paten kaymak ve yürüyerek okula gitmek gibi aktiviteler günlük aktiviteler olarak adlandırılmaktadır.
6. Kendinizi bu piramidin hangi basamağına yerleştirebilirsiniz? Nedenleriyle yazınız.
Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki fıkrayı okuyunuz. Fıkrada verilmek istenen ana düşünceyi bulunuz.
EVİNİZİ DE HATIRLAYIN
Nasrettin Hoca günün birinde hastalanır. Yatak yorgan derken Hoca’ya geçmiş olsun ziyaretleri başlar. Bir gün böyle, iki gün böyle… Bu arada Hoca da yatağın içerisinde ağrıların etkisiyle kıvranmaktadır.
Geçmiş olsuna gelen komşular ilk geldiklerinde,
— Hocam, geçmiş olsun, ne oldu, nasılsın, dedikten sonra hastayı bırakıp kendi aralarında sohbeti koyulaştırmaktadırlar.
Hoca’nın hanımı da gelenlere şerbet ikram etmekte bu arada vakit de ilerlemektedir. Her gelen oturmakta bir türlü kalkmayı hatırlayamamaktadır. Hocanın ağrısı çoktur ama misafirlerine de “Kalkın gidin.” diyemez.
Ne kadar inlese de sızlansa da oflasa da hepsi boşuna… Bütün bu oflamaların sonunda hiç kimse yerinden kıpırdamaz. Vakit epey ilerleyince misafirlerden biri:
— Hocam, kusura bakma, geç oldu, biz gidelim, daha sonra yine geliriz.
Bir emrin olursa haberimiz olsun, deyince Hoca taşı gediğine koyuverir:
— Vallahi komşular bu öğüdümü iyi öğrenin. Bundan sonra hasta ziyaretine gittiğinizde evinizi de hatırlayın, başka da bir diyeceğim yok, haydin güle güle, der.
Habip ALMİŞ – Cengiz YAKINCI
Cevap: Hasta ziyaretleri kısa olmalıdır.

MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 231-232-233-234-235 

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları Sayfa 231

1. ETKİNLİK

A) Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından üç tanesini birer cümlede kullanınız.
Anlamını bilmediğiniz kelimelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. ETKİNLİK

A) Dinlediğiniz metne farklı başlıklar öneriniz.
Cevap: Ampute Milli Takımı Efsanesi
B) Dinlediğiniz metnin ana fikrini yazınız.
Cevap: Bedensel engeller başarıya engel değildir.

3. ETKİNLİK

1. “Ampute Futbol Şampiyonası Finali’nde, A Millî Takım’ımız, İngiltere’yi 2-1 yenerek üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu.” cümlesinin örtülü şekilde içerdiği bilgiyi açıklayınız.
Cevap: A Millî Takım’ımız geçtiğimiz Ampute Futbol Şampiyonası’nda da Avrupa şampiyonu olmuştur.
2. Millîlerimize madalya ve kupalarını veren kişi kimdir?
Cevap: Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’tır.
3. Ampute Millî Futbol Takımı’mızın oyuncuları ile ilgili verilen bilgilerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceler nelerdir? Anlatınız.
Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
4. Ampute Millî Futbol Takımı’mız milletimize hangi özellikleriyle örnek olmaktadır?
Cevap: Engeller karşısında pes etmeme özellikleri ile örnek olmaktadır.
5. Warren Bennis ( Vorın Benis)’in “Büyük başarılar, ancak başarabileceklerine inanan insanlar tarafından elde edilmiştir.” sözünün sizde uyandırdığı duygu ve düşünceler nelerdir? Açıklayınız.
Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları Sayfa 232

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki haber metinlerini bir haber sunucusu olduğunuzu hayal ederek sesli okuyunuz.
Bora İsmail BİREN
Sporcu–Eskrim, Gençler Türkiye Eskrim Şampiyonası, Konya, 2014.
Karşılaşmayı 14-13 önde götürürken karşılıklı yapılan bir hamlede lehine yanlış karar veren başhakemi uyardı ve kazanacağı madalya rakibinin oldu.
Nihan GÜNEYLİGİL
Voleybolcu–Galatasaray
Galatasaray-Fenerbahçe Maçı, 2015.
Maç sırasında çıkan arbedede, seyircilerin hakemlere yabancı madde atmaları üzerine, kendi güvenliğini hiçe sayıp hakemlere kendini siper ederek onları korumaya çalıştı.
Yalçın ÇETİN
Spor Spikeri, Türkiye–Hollanda Millî Futbol Maçı, Konya, 2015.
Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Türkiye ile Hollanda arasında oynanan grup maçı için tribünlere gelen deneyimli spiker Yalçın Çetin, 90 dakika boyunca görme engelli seyircilerin arasında oturarak maçı radyodan anlatır gibi anlattı. Görme engelli seyircilerin, atmosferini hissettikleri ancak göremedikleri maçı yaşamalarını sağladı.
B) Yaşadığınız, tanık olduğunuz veya medya aracılığıyla öğrendiğiniz bir dürüst oyun (fair play) örneğini arkadaşlarınıza anlatınız. Konuşmanızda beden dilinizi etkili bir şekilde kullanınız.
Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları Sayfa 233

5. ETKİNLİK

Okulunuzun spor faaliyetlerindeki başarıları ile ilgili gerçek veya kurgusal bir haber metni yazınız. Haber metninizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Bu etkinliği siz yapabilirsiniz. Örnek olarak haber sitelerinin spor menülerindeki haberlere göz atabilirsiniz.
Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları Sayfa 234

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergelerden hareketle soruları cevaplayınız.
Sekiz takımın katıldığı bir turnuvayla ilgili bilgiler şöyle verilmiştir:
Karşılaşmalar eleme sistemiyle yapılmıştır. Karşılaşmayı kazanan takım bir üst tura çıkmış, kaybeden takım ise turnuvadan elenmiştir.
Aşağıdaki turnuva tabelasında kazanan takımlar “+” işaretiyle, kaybeden takımlar “-“ işaretiyle
belirtilmiştir.
1. Bu turnuvada şampiyon olan bir takım, kaç maç yaparak şampiyon olmuştur?
Cevap: Üç maç yaparak şampiyon olmuştur.
2. Yarı finalde H takımının F takımını elediği bir durumda E takımı yarı finalde hangi takımı elemiş olur?
Cevap: G takımını elemiş olur.
3. E takımının finalde elendiği durumda hangi takım şampiyon olmuştur?
Cevap: H takımı şampiyon olmuştur.
Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları Sayfa 235

7. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki metni, altı çizili kelime ve kelime gruplarına dikkat ederek okuyunuz. Bu kelimelerin metnin başlığı ile ilişkisini açıklayınız.
Cevap: “Turp gibi olmak” deyimi sağlıklı olmak anlamına gelmektedir. Altı çizili kelime ve kelime grupları da sağlık ile ilgili kelimelerdir.
B) Anlamını bildiğiniz bir deyim ile ilgili hikâye edici bir metin yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.
Cevap: 
(örnektir)
KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARMAK
Düğünlerde, perşembe günü gelin hanımın yüzü süslenirmiş. Eskiden kalemkâr denilen kadınlar gelinin yüzüne saatlerce makyaj yaparlarmış. Gelinin kaşlarına, gözlerine özel kalemlerle şekil verirlermiş. Bu tür işler yapılırken düğün evinde de davetliler çalgı çalıp oyunlar oynarlarmış.
Ortalıkta oynamakta olan genç kızlardan birinin her nasılsa ayağı kaymış, bu arada makyaj yapan kadına çarparak yere düşmüş. Kadının elindeki sert uçlu kalem gelin hanımın gözüne batmış, zavallı kör olmuş.
Bu olaydan sonra gelin hanım yüzünden makyajcı kadın da işinden olmuş. Bu kadını kimse çağırıp bir daha ona iş vermemiş. Herkes:
— Bu kaş yaparken göz çıkaran kadını istemeyiz, demiş.
Alıntı: http://www.turkcede.org

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Hacivat ve Karagöz ile ilgili bir araştırma yapınız.

DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...