6. Sınıf Türkçe Meb Cevapları 8. Ünite Birey ve Toplum Teması

Birey ve Toplum Teması


MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 246-247-248-249

Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 246

1. ETKİNLİK

A) Okuduğunuz metinde geçen ve aşağıda sözlükteki anlamları verilen kelimeleri bularak peteklere yerleştiriniz.
1. Arka tarafında kırmaları çok, bacakları dar bir pantolon türü.
Cevap: POTUR
2. Hukukçuların, üniversite öğretim üyelerinin, din adamlarının, mezuniyet törenlerinde öğrencilerin elbise üstüne giydikleri uzun, yanları geniş, düğmesiz giysi.
Cevap: CÜBBE
3. “Saygı göstermek, saymak, değer vermek” anlamında kullanılan, iki kelimeden oluşan fiil.
Cevap: İTİBAR ETMEK
4. Yazı yazmak, desen çizmek veya basmak için kullanılan, türlü renklerde sıvı madde.
Cevap: MÜREKKEP
5. Evlere, çeşmeden su taşımayı iş edinmiş olan kimse.
Cevap: SAKA
6. “Uygun, yerinde, beğenilen, hoş görülen, kabul edilen” anlamlarında kullanılan bir kelime.
Cevap: MÜNASİP
7. “Seyrek olarak, arada bir, bazen, zaman zaman” anlamlarında kullanılan bir ikileme.
Cevap: ARADA SIRADA
8. Büyük ve gösterişli ev.
Cevap: KONAK
9. “Bir yere çakmak, çivilemek” anlamında kullanılan bir fiil.
Cevap: MIHLAMAK
Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 247

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
1. Metnin başlığıyla içeriği arasında nasıl bir ilişki vardır? Anlatınız.
Cevap: Metnin içeriğinde bu söz sürekli tekrar etmektedir.
2. Hacivat, Karagöz’e neden nezaket ifadelerini öğretmek istemektedir? Açıklayınız.
Cevap: Hacivat, Karagözün de kendisi gibi saygın biri olmasını istemediği için nezaket ifadeleri öğretmek istemektedir.
3. Karagöz nasıl biridir? Metinden örnekler vererek anlatınız.
Cevap: Karagöz okuma yazma bilmeyen, söylenenleri sürekli yanlış anlayan, kaba bir insandır.
4. Metnin sonunda Hacivat, Karagöz’e neden kızmaktadır? Açıklayınız.
Cevap: Karagöz’ün Hacivat’ın her dediğine “Evet efendim, öyledir efendim, münasiptir efendim.” diye karşılık verdiği için kızmaktadır.
5. Görgü kurallarına uymak bize neler kazandırır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Görgü kuralları bize saygınlık kazandırır. İletişimde ciddiye alınmamızı sağlar. Sosyal ilişkilerimiz daha sağlıklı olur.

3. ETKİNLİK

A) Aşağıda verilen özelliklerden, okuduğunuz “Evet Efendim” metninde görülenleri örnekteki gibi yuvarlak içine alınız. Bu maddelerin rakamlarına karşılık gelen harfleri bulmacadan bularak metnin türüne ulaşınız.
Cevap:
1. Sadece okumak için yazılır.
2. Mutlu sonla bitmek zorundadır.
(3.) Küçük bölümlerinden her birine sahne denir.
(4.) Seyirci karşısında oynanır.
(5.) Dram, komedi gibi türleri vardır.
6. Olaylar, canlandırılmaz, anlatılır.
(7.) Sahne sanatı olarak da adlandırılır.
8. Dizelerden oluşur.
(9.) Oyunla ilgili detaylar parantez içinde verilir.
10. Eseri sahnede canlandıran kişilere yazar denir.
(11.) Olay yazılarıdır.
(12.) Oyunun büyük bölümlerine perde denir.
Metnin Türü: TİYATRO
B) Yaptığınız bir hatadan dolayı anne, baba veya bir arkadaşınızdan özür dileyeceğiniz bir sahneyi kurgulayarak okuduğunuz “Evet Efendim” metninin tür özelliklerine uygun bir metni defterinize yazınız.
Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

4. ETKİNLİK

Metni bir arkadaşınızla canlandırınız. Canlandırdığınız karaktere uygun jest, mimik ve ses tonu kullanmaya özen gösteriniz.
Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.
Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 248

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki soy ağacında verilen akrabalık ilişkilerini açıklayan cümlelerden hareketle soy ağacını çözümleyiniz. Daha sonra soy ağacı ile ilgili soruları yanıtlayınız.
Cevap:
**Resmin büyük hali için üzerine tıklayınız.
Evet Efendim Metni Cevapları - 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları - Soy Ağacı
Evet Efendim Metni Cevapları – 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları – Soy Ağacı
Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 249

6. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki cümlelerde yer alan ünlemleri karşıladıkları duygularla örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:
seslenme → Haydi, gidiyoruz!
coşku → Yaşasın 23 Nisan!
üzüntü / acıma → Vah, yazık bu çocuğa!
şaşırma → Ya! Öyle mi? Bilmiyordum.
B) Okuduğunuz metinde yer alan ünlemleri ve karşıladıkları duyguları örnekteki gibi aşağıya yazınız.
Cevap:
Tuh, Allah iyiliğini versin! → Kızgınlık.
Tükürme suratıma be! → Kızgınlık.
Öyle değil canım! → Kızgınlık.
Yaparım öyleyse be Hacivat! → Coşku.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinde boş bırakılan yerleri metnin akışına ve anlam bütünlüğüne uygun şekilde doldurunuz.
Cevap:
Hamza: Hafta sonu tiyatroya geliyor musun?
Hatice: Tabii ki geliyorum. Biletimi aldım bile.
Hamza: Ben de birkaç internet sitesine baktım ama hangi siteden bilet alacağıma karar veremedim.
Hatice: Bunun için düşünmene hiç gerek yok. “Devlet Tiyatroları”nın kendi sitesi olan www.devtiyatro.gov.tr adresinden biletini güvenle alabilirsin.
Hamza: Peki bu site güvenili midir?
Hatice: Tabii ki güvenlidir. Zaten “gov” veya “edu” uzantılı siteler tamamen güvenlidir.
Hamza: Bunu öğrendiğim iyi oldu. Bundan sonra bilet alırken, ödevim için araştırma yaparken ve bilgi edinmek istediğimde baktığım sitelerin “gov” veya “edu” uzantılı olmasına dikkat edeceğim.
Hatice: Ben zaten güvenli internet konusunda buna hep dikkat ederim.
Hamza: Teşekkür ederim Hatice. Ben de biletimi alıp tiyatroya geleyim o zaman.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“İyilik” konulu bir haber metni araştırınız.
Cevap:
İyilik butikleri… İhtiyaç sahibi gençleri rencide etmeden kıyafet ve ayakkabı dağıtıyorlar
Kızılay’ın ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine giysi yardımı yapmak üzere geliştirdiği ‘Kızılay Butik’ler markalardan da önemli destek görüyor. Son olarak Derimod’un ‘Eskiyi getir, yeniyi götür’ kampanyasıyla toplayıp tamamen yenilediği ve Kızılay’a bağışladığı 10 bin deri ceket, kaban ve monta öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. İlki Ardahan’da dağıtılan deri ceketler, 27 üniversitede yer alan ‘Kızılay Butik’lerde ihtiyaç sahibi gençlere ücretsiz dağıtmaya başladı.

MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 253-254-255-256-257
Sen de Bir İyilik Yap Metni Cevapları Sayfa 253

1. ETKİNLİK

A) Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını bulunuz. Bunların sözlükteki anlamlarını karşılarına yazınız.
B) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını birer cümlede kullanınız.
Anlamını bilmediğiniz kelimelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
1. Güniz Hanım, telefonu açtığında neden kaygılanmıştır? Anlatınız.
Cevap: Ders saatinde kızı aradığı için önemli bir şey olduğunu düşündüğü için kaygılanmıştır.
2. Canol’un hangi sözleri Güniz Hanım’ın güvenini kazanmasını sağlamıştır?
Cevap: “Telefonu ben size getiremem. Okula gitmek zorundayım. Siz gelip alabilirseniz iyi olur.”
3. Güniz Hanım’ın okul müdür yardımcısının yanına gitme nedeni nedir?
Cevap: Güniz Hanım, telefonu bulan çocuğa bir iyilik yapmak istiyordu. En azından çocuğun davranışını anlatmak için okul yöneticisi ile görüşmek istemiştir.
4. Güniz Hanım, Canol’a teşekkür etmek için ne yapmıştır? Siz Güniz Hanım’ın yerinde olsaydınız Canol’u ödüllendirmek için ne yapardınız?
Cevap: Canol’un cebine para koymuştur.
5. Canol’un teklif edilen ödülü kabul etmemesini nasıl yorumluyorsunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap: Olumlu bir davranıştır. Bir iyiliğin karşılığı illa ki maddi olmak zorunda değildir. İyiliğin karşılığı iyilik ile ödenmesi daha uygundur.
6. Metnin sonunda yer alan “İyilik yapmak hepimizin borcu. İllaki bir gün siz de birilerine bir iyilik edersiniz. O zaman ödeştik sayın.” sözlerinden ne anlıyorsunuz? Anlatınız.
Cevap: İyilik yapmak, insan olmanın getirdiği bir görevdir. İnsanlar iyilik yaptıklarında karşılık beklememelidir. Ancak iyilik yapmak, iyilik yaparak karşılık bulmalıdır.
7. Bir iyilik yaptığınızda ya da size bir iyilik yapıldığında neler hissediyorsunuz? Anlatınız.
Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
Sen de Bir İyilik Yap Metni Cevapları Sayfa 254

3. ETKİNLİK

Canol’un fiziksel ve ruhsal özelliklerini metinden hareketle aşağıya yazınız.
Cevap:
Fiziksel Özellikleri
Sıska denilecek kadar zayıf yapılı.
Ruhsal Özellikleri
İyiliksever, utangaç.

4. ETKİNLİK

A) Okuduğunuz metni özetleyiniz.
Cevap:
Sen de Bir İyilik Yap Metni Özeti
Bir gün Güniz Hanım’ın telefonu çalar. Arayan numara kızınındır fakat telefonu açtığında bir erkek çocuk sesi gelince Güniz Hanım telaşlanır. Güniz Hanım’ın kızı telefonu bir parkta unutmuştur. Canol adlı bir çocuk telefonu bularak Güniz Hanım’ı aramıştır. Telefonun kendisinde olduğunu, okulda olması gerektiği için getiremeyeceğini söyler. Okuduğu okulu Güniz Hanım’a söyler. Güniz Hanım telefonu almak için Canol’un okuluna gider. Bir yandan da bu dürüst çocuk için bir iyilik yapmak istemektedir. Çocuk hakkında bilgi almak için müdür yardımcısıyla görüşür. Müdür yardımcısına Canol’u över. Müdür yardımcısı Canol’u çağırtır. Canol gelir ve telefonu verir. Güniz Hanım Canol’a para vermeye çalışır fakat Canol kabul etmez. Bunun yerine eline fırsat geçince başka birine iyilik yapmasını, böylece ödeşebileceklerini söyler.
B) Özetlediğiniz hikâyenin ana fikrini yazınız.
Cevap: İyilik yapmak karşılığı olan bir şey değil, insanlık görevidir.

5. ETKİNLİK

A) Okuduğunuz metinde geçen deyimleri aşağıya yazınız.
Cevap: 
Yüreği ağzına gelmek
Eli ayağı boşalmak
Dili tutlmak
Gözüne kestirmek
Göz göze gelmek
Sen de Bir İyilik Yap Metni Cevapları Sayfa 255

6. ETKİNLİK

Okuduğunuz hikâyede Canol’un müdür yardımcısının odasından ayrılmasından sonra sizce neler olmuştur? Düşüncelerinizden hareketle aşağıya hikâye edici bir metin yazınız.
Hayal gücünüzü kullanarak bu etkinliği siz yapabilirsiniz.
Sen de Bir İyilik Yap Metni Cevapları Sayfa 256

7. ETKİNLİK

A) Canol, parkta bulduğu cep telefonunu sahibine ulaştıramasaydı aşağıdaki numaralardan hangisini aramalıydı? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: 155’i aramalıydı. 155 polisin numarasıdır. Poliste bizimle ilgili tüm bilgiler bulunur. Polis bu bilgileri kullanarak telefonu sahibine ulaştırabilirdi. Telefonunu kaybeden kişi de polise başvurabilir. Böylece bulunan eşyalar sahibine ulaşabilir.
B) Yukarıdaki acil durum telefon numaralarını hangi durumlarda aramalıyız? Bu numaraları gereksiz meşgul etmenin yol açacağı olumsuzluklar neler olabilir? Açıklayınız.
Cevap: 155’i ve 156’yı güvenliğimiz tehlikede olduğunda ya da kanunsuz bir iş gördüğümüzde bildirmek için kullanmalıyız. 110’u bir yerde yangın gördüğümüzde, 112’yi sağlıkla ilgili acil bir durumda aramalıyız. Bu numaraları gereksiz yere meşgul etmek, o an gerçekten acil durumu olan kişilerin bu numaralara ulaşmasını engeller. Bu durum bir insanın hayatını kaybetmesine bile neden olabilir.

8.ETKİNLİK

A) Canol’un okulunda okul temsilcisi seçilecektir. Aşağıda, okul temsilciliği seçiminde aday olan üç öğrencinin konuşma metinleri verilmiştir. Bu adaylardan hangisinin konuşmasını daha gerçekçi buluyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.
Sen de Bir İyilik Yap Metni Cevapları Sayfa 257

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Dostluk” konulu atasözleri araştırınız.
Aşağıdaki butona tıklayarak dostluk ile ilgili atasözlerine ulaşabilirsiniz.

DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...