7. Sınıf Fen Bilimleri Aydın Yayıncılık 6. Ünite Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme

6. Ünite Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme



7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 158 Cevabı
1. Aşağıda verilen bitki türlerini, çiçekli ve çiçeksiz bitkiler kutucuğuna göre sınıflandırınız.
  • Menekşe
  • Gül
  • Papatya
  • Eğrelti otu
  • Kara yosunu
  • Kibrit otu
  • Ciğer otu
  • Atkuyruğu
  • Zambak
  • Orkide
1. Çiçeksiz Bitkiler ➞ Eğrelti otu, Karayosunu, Atkuyruğu, Ciğer otu, Kibrit otu
     Çiçekli Bitkiler ➞ Menekşe, Gül, Papatya, Zambak, Orkide
2. Hayvanlar sınıflandırılırken omurga bulunup bulunmamasına göre, omurgalı ve omurgasızlar olarak ikiye ayrılır. Buna göre aşağıda verilen canlıları, uygun bir şekilde eşleştiriniz.
  • Cevabı:
2. Omurgalı Hayvanlar ➞ Panda, Keçi, İnek, Timsah, Yılan
     Omurgasız Hayvanlar ➞ Solucan, Sünger, Akrep, Kene, Deniz anası
3. Aşağıda verilen noktalı yerlere yoğurdun nasıl mayalandığını anlatınız.
  • Cevabı: 
  • Sütü kaynatın ve ılımaya bırakın.
  • Ilıyan sütün sıcaklığını ölçün eğer sütün içerisine küçük parmağınızın ucunu değirdiğinizde parmağınız yanmıyorsa ayarında demektir.Ne çok sıcak ne de çok ılık olmalı.
  • Ufak bir kase içerisinde yoğurdu 2-3 kaşık ılık süt ile iyice ezin.
  • Sütü saracağınız sargı bezlerini yayın (sıcak tutacak battaniyede olabilir)
  • Sütü ateşten alın ve mayasını yavaşça koyup homejen bir şekilde dağılması için karıştırın ve ağzını sıkı bir şekilde kapatın ve iyice sarın kıpırdatmadan.5-6 saat bekledikten sonra buzdolabında dinlendirin.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 159 Cevabı
Yaşam sürdükçe bir taraftan bebekler doğacak, diğer taraftan insanlar da yaşlanacak. Sizce bu döngü neyi ifade eder?
  • Cevabı: Doğada bulunan hayvanlar beslenme, çoğalma şekli, gelişim özellikleri ve yavru bakımı açısından farklılık gösterirler. Bu nedenle hayvan gruplarının hayat döngüleri birbirinden farklıdır. Doğada yaşayan canlıların doğması, büyümesi, gelişmesi, üremesi (çoğalması) ve ölmesini içine alan süreye hayat döngüsü denir. Hayat döngüsü üreme olayı ile başlar.
    Hayvanlarda da üreme, insanlar gibi döllenme olayı sayesinde gerçekleşir. Hayvanlarda, erkek ve dişi üreme hücrelerinin (sperm ve yumurta hücrelerinin) çekirdeklerini birleşmesine döllenme, döllenme sonucu oluşan döllenmiş yumurta hücresine zigot denir. Zigot oluştuktan sonra gelişerek embriyo denilen canlı taslağını oluşturur. Oluşan embriyoda gelişimini tamamlayarak yeni bir canlıyı oluşturur. Embriyonun büyüyerek gelişebilmesi için beslenmesi ve korunması gerekir. Bunun için embriyoya uygun bir ortam sağlanmalıdır.
İnsanda Üremeyi Sağlayan Yapı ve Organlar
Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam ettirebilmek için çoğalmak zorundadır.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı
İnsanda Erkek ve Dişi Üreme Hücreleri
Dişi üreme hücresi yumurta, erkek üreme hücresi spermdir.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 162 Cevabı
Sperm, Yumurta, Zigot, Embriyo ve Bebek Arasındaki İlişki
Sperm ve yumurtanın birleşmesi ile başlayan bu serüvende, sizce bir bebeğin gelişimi hangi evrelerden oluşuyor?
  • Cevabı: 1. Ay, Anne Karnında 1 Aylık Doğmamış Bebek
    Döllenme bölümünde de açıklandığı gibi, döllenmiş yumurta 7-9 gün içinde rahim mukozasına gelir yuvalanır. İlk başlarda fetüs taslağı bir diske benzer şekildedir. Üç kattan oluşan bu taslak­tan bütün dokular yapılacaktır.
  • 2. Ay, Anne Karnında Bebek Nasıl Gelişir, Doğmamış Bebekler
    Bu ayda kollar, bacaklar bir tomurcuk şeklinde gelişmeye başlar. 7. haftada oldukça belirli bir görünüş alır. 
  • 3. Ay, Bebeğin Anne Rahmindeki Gelişimi
    Bu ayda cinsiyet organları ayırt edilebilecek kadar gelişmiştir. Ses tellerinin yapımı da aynı ay içinde başlar.
  • 4. Ay, Ana Rahminde Bebek Gelişimi
    Çocuk artık kuvvetli hareketler yapabilecek kadar büyümüş­tür, çoğu kere anne bu kıpırdanışları rahatlıkla duyabilir.
  • 5. Ay, Anne Karnı Bebek Gelişimi
    Bu ayda kalp atışları kuvvetlenmiş ve dışarıdan kulaklıkla (stetoskopla) duyulabilir duruma gelmiştir. 
  • 6. Ay, Bebek Ay Ay Gelişimi
    Altıncı ayda cilt altında yağ oluşur. Derideki parmak izi deni­len çizgiler de bu ay ortaya çıkar. 
  • 7. Ay, Bebeğin Anne Rahminde Gelişimi
    Çocuk, artık bu ayda gözünü açar. Yüzü ihtiyar görünüşlü­dür. Çünkü derialtı yağ dokusu iyi gelişmemiştir. 
  • 8. Ay’da Doğmamış Bebeğin Ana Rahiminde Gelişim
    Artık bebeğin dönme hareketleri durmuştur, ancak el ve ayak hareketleri güçlenerek devam eder
  • 9. Ay
    Bebeğin gelişmesi artık tamamlanmış, dünyaya geleceği gü­nü beklemeye başlamıştır. Yutkunabilir, hıçkırabilir, bu arada fırsat buldukça başparmağını emer. Derisi daha önce de sözünü ettiği­miz yağlı madde ile kaplıdır. 7-8 aydır vücudu kaplayan tüycükler azalmıştır.Olgunlaşma dönemine erişmiş bir bebeğin ortalama ağırlığı 3000-3250 gr., boyu ise 50 cm. kadardır. Artık dünyaya gelip gereksinimleri normal bir canlı gibi karşı­landığında, hayatını sürdürebilecek bütün yeteneklere sahiptir.
Üreme organlarında üretilen hücreler birleşerek nasıl olur da bir bebeğe dönüşür?Bu aşamada canlıda ne gibi değişimler görülür?
  • Cevabı:  Canlıların soylarını sürdürebilmek için, kendilerine benzer yeni canlılar oluşturmalarına üreme denir. Tüm canlılar üreme yeteneğine sahiptir. Bir canlının üreyebilmesi için kalıtsal maddesini, yavruya aktarması gerekir. Eşeyli (erkek ve dişi bireylerle) üreyen canlılarda kalıtsal maddeler üreme hücreleriyle aktarılır. Üreme hücrelerine gamet denir. Erkek üreme hücresi sperm, dişi üreme hücresi yumurta adını alır. Dişi Üreme Hücresi (Yumurta): Yumurta hücresi büyük ve hareketsizdir. Bol miktarda besin maddesi içerir ve sitoplazması çoktur. Kamçısı yoktur. Yumurtalar spermlere göre daha az sayıda üretilir. Erkek Üreme Hücresi (Sperm ): Sperm hücreleri yumurta hücresine göre çok küçüktür. Sitoplazmaları azdır. Kamçıları vardır ve kamçılarıyla hareket ederler. Baş, orta kısım ve kuyruk olmak üzere üç kısımdan oluşur. Kuyruk kısmı sayesinde hareket edebilir.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 165 Cevabı
1. Aşağıda, insanlarda üremeyi sağlayan yapı ve organlarla ilgili kavramlar bulunmaktadır. Bu kavramları inceleyip aşağıdaki soruları kavramların numaralarını kullanarak cevaplayınız.
1.Döl yatağı, 2. Sperm, 3. Testis, 4. Yumurta kanalı, 5. Vajina ,6. Salgı bezleri,7. Yumurtalık, 8. Sperm kanalı, 9.Penis, 10. Yumurta
a. Yukarıdaki yapılardan hangileri dişi üreme organ ve yapılarına aittir?
  • Cevap: 1, 4, 5, 7
b. Yukarıdaki yapılardan hangileri erkek üreme organ ve yapılarına aittir?
  • Cevap: 3, 6, 8, 9
c. Yukarıdaki kavramlardan hangileri üreme hücreleridir?
  • Cevap: 2, 10
d. Yukarıdaki yapılardan hangisinde döllenme gerçekleşir?
  • Cevap: 4
2. Aşağıda insanda üreme, büyüme ve gelişme ile ilgili karışık olarak verilen kavram ve olayları gerçekleşme sırasına göre doğru bir şekilde sıralayınız.
  • Cevap: a. Döllenme b. Zigot c. Embriyo d. Fetüs e. Bebek
3. İnsanda üreme ile ilgili verilen aşağıdaki şemada noktalı yerlere uygun kavram ya da olayları yazınız.
  • Cevap: a. Sperm b. Döllenme c. Zigot d. Fetüs e. Bebek
4. Bir bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adayının dikkat etmesi gerekenleri araştırınız. Araştırdığınız bilgileri, aşağıdaki alana not alarak arkadaşlarınıza sununuz.
  • CevapAnne Adayları Nelere Dikkat Etmelidir?
1- Hamile kalan anne adayı dengeli beslenmeli azami derecede beslenmesine dikkat etmelidir.
2- Anne adayı zararlı alışkanlıkları terk etmeli, alkol, sigara ve kafein içeren şeylerden uzak durmalı kullanmamalıdır.
3- Anne adayı periyodik olarak ve gerektiğinde kadın doğum doktoruna gitmeli ve gerekli kontrolleri yaptırmalıdır.Röntgen benzeri radyasyon yayan aletlere yaklaşmamalıdır.
4- Hamilelikte su bol bol içilmeli, hazır meyve suları tüketilmemeli taze sıkılmış meyve suyu içilmelidir. Çay açık içilmeli, kahve çok az içilmelidir. Kırmızı et bol miktarda tüketilmelidir.
5- Hamilelik oluştuğu andan itibaren anne adayının yeterli kalsiyum ve protein alması, bol meyve ve sebze yemesi, su ve sıvı içecekleri bol tüketmesi gerekir.
6- Hamileler ağır yük taşımamalı ve ağırlık kaldırmamalıdır.
7- Gebeler cep telefonlarına dikkat etmeli, uzun süre cep telefonu ile görüşme yapmamalı, cep telefonu çantalarında taşımalıdır.
8-  Gebeler havalanları, alışveriş merkezlerinin güvenlik noktalarının manyetik alanlarından geçmemelidir. Manyetik ışınlara maruz kalmaması gerekir.
9- Anne adayının, günlük protein ihtiyacı 80 gramı süt, yoğurt, et, peynir ve yumurta gibi besinleri tüketerek almalıdır.

7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 166 Cevabı
Yukarıda geçen olayda bir bitkiden alınan yaprağın o hâle gelmesini sağlayan durum nedir? Bu konudaki tahminlerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.
  • CevapVejetatif Üremedir. Bitkilerin dal, yaprak ve gövdelerinden alınan parçanın köklendirilerek toprağa dikilmesiyle ana canlıyla aynı özelliklere sahip yeni bitkilerin oluşması şeklinde gerçekleşen üreme şeklidir. 
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 167 Cevabı
Eşeysiz Üreme
Bu üreme çeşidinde erkek ve dişi üreme hücreleri görev almaz, yani döllenme yoktur. Tek bir canlının döllenme olmadan kendine benzer yeni canlılar oluşturmasına eşeysiz üreme denir. Eşeysiz üreme çeşitlerini, birlikte inceleyelim.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 169 Cevabı
Vejetatif Üreme
• Bir menekşe bitkisinin yaprağını sapı ile birlikte makas ya da bıçak ile keselim (Bıçak ya da makas kullanırken dikkatli olunuz.).
• Kestiğimiz yaprağı, su dolu kabın içine koyalım.
• Köklendiğini gördüğümüzde bunu bir saksıya dikelim ve bitkimizi büyütelim.
• Bitkiyi büyütme aşamasında hergün aynı saatte fotoğrafını çekelim.
• Çektiğimiz fotoğrafları kartona sırasıyla yapıştıralım ve fotoğrafların altına değişimleri yazalım.
• Hazırladığımız posteri sınıfta arkadaşlarımıza sunalım.
 Yeni oluşan bitki ile ana canlı olan bitki arasında benzerlik ve farklılık var mıdır?
  • Cevap: Yeni oluşan bitki ile ana canlı olan bitki arasında farklılık yoktur. Çünkü “Vejetatif Üreme“de ana canlıyla aynı özelliklere sahip yeni bitkiler oluşur. 
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 170 Cevabı
Eşeyli Üreme
İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir.
Bitkilerde Üreme
Bitkilerin dalının, yaprağının veya gövdesinin bir kısmının alınıp köklendirilerek aynı kalıtsal özelliklere sahip yeni bir bitki elde edilmesini öğrendik. Peki, daha önce bir tohumdan bitkinin elde edilmesine tanıklık ettiniz mi? Aldığınız tohumları uygun koşullar altında büyüyüp geliştirdiniz mi? Tohumdan elde edilen bitki ile yaprağından, dalından veya gövdesinden elde edilen bitkinin üreme şekli arasında bir fark var mıdır?
  • CevapDaha önce bir tohumdan bitkinin elde edilmesine tanıklık ettim. Aldığım tohumları uygun koşullar altında büyüttüm. Tohumdan elde edilen bitki ile yaprağından, dalından veya gövdesinden elde edilen bitkinin üreme şekli arasında fark yoktur. 
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 171 Cevabı
Çiçekli Bitkilerin Kısımları
• Çevremizde gördüğümüz çiçekli bitkileri gözlemleyelim.
• En beğendiğimiz çiçeği defterimize çizelim.
• Defterimize çizdiğimiz çiçeğin kısımlarının ne olacağını tahmin edelim ve tahminlerimizi defterimize yazalım.
Analiz
Sizin çizdiğiniz çiçek resimleri ile arkadaşlarınızın çizdiği resimler arasında benzerlik veya farklılık var mıdır?
  • Cevap: Evet var ben gül resmini çizerken arkadaşım karanfil resmini çizdi. 
Tahmin ettiğiniz çiçeğin kısımları ile arkadaşlarınızın tahminlerini karşılaştırınız.
  • Cevap: Evet farklılıklar var. 
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 172 Cevabı
Benim Çiçek Modelim
• İstediğimiz malzemeleri kullanarak bir çiçek modeli tasarlayalım.
• Hazırladığımız modelimizi sınıfımızda veya okulumuzun uygun bir köşesinde sergileyelim.
Analiz
Modelimizde kullandığımız malzemeler, çiçeğin hangi yapılarını temsil etmektedir?
  • Cevap:  7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 172 Cevabı
Hazırladığımız çiçek modelini, arkadaşlarımızın hazırladığı model ile karşılaştırdığımızda benzer veya farklı yönleri var mıdır?
  • Cevap: İki model arasında farklılıklardan daha çok benzerlikler var. 
Tozlaşma ve Döllenme
Yandaki görsel gibi böceklerin çiçekte veya çiçeğin etrafında dolaştığını hiç gördünüz mü? Bu böceklerin bitkilerin üremesine yardımcı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Böcekler gibi, cansız varlıkların da bitkilerin üremesinde rolü vardır. Peki, bu cansız varlıklar nelerdir?
  • Cevap:  Evet arıların çiçeğin etrafında dolaştığını gördüm. evet bitkilerin üremesine yardımcı olacağının farkındayım. Evet vardır. Rüzgâr, su gibi etmenler de polenlerin uçuşup başka yerlere taşınmasını ve üremesini sağlar. 
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 173 Cevabı
Tohumların Yayılma Yolları
Tohumlar, uygun olmayan şartlarda uyku hâlindedir ve çimlenemez. Tohumlar şekil, büyüklük ve renk olarak farklılık gösterirken aynı zamanda canlılığını koruma süresi olarak da değişkendir.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 175 Cevabı
Çimlenme
Tohumun içinde embriyonun ve besinin bulunduğunu daha önce öğrendik. Embriyo kendisi için uygun şartlar sağlandığında gelişir ve yeni bir bitki oluşturur. Bu olaya çimlenme adı verilir. Çimlenme için gerekli olan şartlar; uygun sıcaklık, su (nem) ve hava (oksijen) dır.
Fasulye Tohumunun Çimlenmesi
• Plastik kutumuzun tabanını ince bir pamuk tabakası ile örtelim.
• Fasulye tohumlarımızdan yaklaşık 10 tanesini kutunun içine atalım.
• Üzerini bu sefer ince, ıslak bir pamuk örtüsü ile örtelim.
• Kutunun ağzı açık kalacak şekilde oda sıcaklığında tutalım.
• Pamuk kuruduğunda tekrar ıslatmaya özen gösterelim.
• Yaklaşık 10 – 15 gün boyunca deneyimizin her gün fotoğrafını çekelim ve gözlemlerimizi defterimize yazalım.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 176 Cevabı
Analiz
— 10 – 15 gün sonra fasulye tohumlarında nasıl bir değişiklik olmuştur?
— Çimlenme olayında gerekli olan şartları sıralayınız.
— Yaptığımız deneyi aşağıdaki gibi çevre şartlarını değiştirseydik değişkenler ne olurdu? Tabloyu doldurarak verilen soruları cevaplayınız.
Tercih edilen sıcaklık 25 °C yerine, 0 °C olsaydı deneyimizde nasıl değişiklikler olurdu?
  • Cevap: Fasulye donar ve ölürdü. 
Tercih edilen pamuk ıslak değil de kuru olsaydı deneyimizde nasıl değişiklikler olurdu?
  • Cevap: Fasulye herhangi bir gelişim göstermeyecektir. 
Tercih edilen kabın kapağı açık değil de kapalı olsaydı deneyimizde nasıl değişiklikler olurdu?
  • Cevap: Fasulye oksijensiz kalacağından dolayı ölür. 
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 177 Cevabı
Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme
Doğada yaşayan birçok hayvan türü vardır. Peki, bu hayvanların üremesi nasıl gerçekleşiyor? Bu hayvanların hepsi aynı şekilde mi çoğalıyor? Hayvanlar yavrularının ihtiyaçlarını karşılıyor mu?
  • Cevap: Hayvanların üremesi eşeyli ve eşeysiz üreme olarak ikiye ayrılır. Hayvanların hepsi aynı şekilde üremezler. Hayvanlar yavrularının ihtiyaçlarını karşılarlar. 
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 178 Cevabı
Benim Güzel Hayvanat Bahçem
• Omurgalı hayvanların çoğalma şekli ile bu canlıların yavru bakımı yapıp yapmadıklarını İnternet, dergi, ansiklopedi ve ders kitabımızdan yararlanarak araştıralım.
• Araştırma sonuçlarımızı defterimize not alalım.
  • Cevap: Omurgalı hayvanların tümü, insanlarda olduğu gibi eşeyli ürerler. Bütün omurgalılarda erkek ve dişi bireyler vardır. Omurgasız hayvanlar da genellikle eşeyli ürerler ve yumurta oluştururlar. Hayvanın türüne göre iç döllenme veya dış döllenme yapabilirler. Birçoğunda erkek ve dişi hayvan farklı bireylerdir. Bazı omurgasızlarda ise cinsiyet ayırımı görülmez. Hem sperm hem yumurta üretebilirler. Genellikle yumurta ile ürer, çok sayıda yavru yapar, yavrularıyla ilgilenmezler. Ancak karınca, bal arısı gibi koloni halinde yaşayan böceklerde larvalar ergin hayvanlar tarafından beslenir. Bu canlılardan bazılarının yavru bakımı vardır bazılarının ise yoktur. 
• Küçük hayvan oyuncaklarımızı kullanarak bir hayvanat bahçesi yapalım.
• Bu canlıların özelliklerini küçük kâğıtlara yazarak belirtelim.
• Bu etkinliği arkadaşlarımıza sunduktan sonra sınıfımızda veya okulumuzun uygun bir köşesinde hayvanat bahçemizi sergileyelim.
  • Cevap
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 183 Cevabı
Görsellerde gördüğünüz canlılar, memeli sınıfındandır. Ayı, zürafa, maymun, kedi, kaplan ve fil buna örnektir. Peki, bu canlıların üremesi hakkında bir bilginiz var mı? Kedinin dünyaya gelişini hiç gördünüz mü?
  • Cevap: Doğurarak çoğalırlar ve yavru bakımı vardır. Evet, bir kedinin dünyaya gelişini gördüm. 
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 184 Cevabı
Başkalaşım
Bazı canlılar dünyaya geldiklerinde ana canlıya benzemez. Bu yavru canlılar, ana canlıya benzeyinceye kadar bazı değişiklikler geçirir. Canlılarda meydana gelen bu değişim başkalaşım olarak adlandırılır.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 185 Cevabı
Etkinlik Yapalım
Hayvan Besleyelim
• Bir hayvanın bakımını üstlenelim (Bu hayvan, canlı bir balık, civciv, tavşan, kedi ya da köpek olabilir.).
• Bu canlının gelişim sürecini fotoğraflayarak rapor hâline getirelim.
• Daha sonra bilgisayarda slayt hazırlayalım ve slaytımızı arkadaşlarımıza sunalım.

7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 186 Cevabı
1. Aşağıdaki çiçeğe ait bazı yapılar numaralandırılmıştır. Buna göre soruları cevaplandırınız.
a. Numaralara karşılık gelen isimleri yazınız.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 186 Cevabı
b. Hangisi polen üretir?
  • Cevap: 3
c. Hangisinde yumurta bulunur?
  • Cevap: 4
d. Hangisi çiçeği bitkinin dalına bağlar?
  • Cevap: 6
e. Hangisi fotosentez yapar?
  • Cevap: 5
f. Hangisi böcekleri çeker?
  • Cevap: 2
2. Aşağıda verilen eşeysiz üreme çeşitlerine örnekler veriniz.
Cevap:
  • Bölünerek Üreme:
  • Tomurcuklanarak Üreme:
  • Vejetatif Üreme:
  • Rejenerasonla Üreme:
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 187 Cevabı
3. Aşağıda verilen canlılar ile ilgili sorulan soruları, uygun bir şekilde cevaplayınız.
  • Cevap:
a. Memeliler
  • Çoğalma şekli ➞ Doğurarak
    Yavru bakımı ➞ Var
b. Balıklar
  • Çoğalma şekli ➞ Doğurarak
    Yavru bakımı ➞ Var
c. Sürüngenler
  • Çoğalma şekli ➞ Yumurta ile
    Yavru bakımı ➞ Yok
d. Kuşlar
  • Çoğalma şekli ➞ Yumurta ile
    Yavru bakımı ➞ Var
e. Kurbağalar
  • Çoğalma şekli ➞ Yumurta ile
    Yavru bakımı ➞ Yok
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 189 Cevabı
A. Aşağıdaki cümlelerde verilen bilgiler doğru ise “ D ”, yanlış ise “ Y ” harfini kutucuk içerisine yazınız.
  • Cevap:
1. Erkek üreme organı spermdir. (Y)
2. Yumurta hücresi hareketli, sperm hücresi hareketsizdir. (Y)
3. Döllenmiş yumurtaya zigot denir. (D)
4. Fetüs gelişerek embriyoya dönüşür. (Y)
5. Anne adayları sağlıklı ve stresten uzak yaşamalıdır. (D)
6. Hidra, denizanası, mercan gibi canlılar bölünerek ürer. (Y)
7. Kurbağalar ve kelebekler başkalaşım geçirir. (D)
8. Çiçekte renkli ve güzel kokulu olan kısım, taç yapraktır. (D)
B. Terimlerin başındaki harfleri, ilgili cümlelerin başlarına yazınız.
Cevap:
C. Aşağıdaki cümlelerde verilen noktalı yerleri, kutucuklardaki sözcüklerden uygun olanı ile tamamlayınız (Kelimeler uygun ekler alabilir.).
tozlaşma,sıcaklık,ışık,başkalaşım,ahtapot,sürüngen,su,balina,kuş,oksijen,çimlenme,yunus,memeli
1. Böcekler….başkalaşım………geçirir.
2. Suda yaşayan………balina……….ve………yunus………….gibi canlılarda yavru bakımı vardır.
3. Erkek organda oluşan polenlerin dişi organa gelmesine…….tozlaşma………..denir.
4. Çimlenme için uygun……..sıcaklık…….,…..oksijen………..ve…….su…..gerekirken …….ışık……gerekli değildir.
5. Memeli ve …….kuş……yavru bakımı vardır.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 190 Cevabı
D. Aşağıdaki çiçeğin kısımlarını, verilen renklere göre boyayınız.
  • Cevap
E. Dişi üreme hücresi yumurta ve erkek üreme hücresi spermle ilgili aşağıdaki tabloyu inceleyiniz. Tabloda boş bırakılan yerleri, üreme hücrelerine ilişkin doğru bilgiler ile doldurunuz.
  • Cevap
F. Aşağıda verilen hayvanların özelliklerinden uygun olanlara “ ✓ ” işareti koyarak tabloyu doldurunuz.
  • Cevap
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 191 Cevabı
G. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. Aşağıda verilen organ ve yapılardan kaç tanesi, erkek üreme organ ve yapılarına aittir?
• Testis
• Yumurtalık
• Sperm kanalı
• Döl yatağı
• Penis
• Vajina
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5
  • Cevap: B
2. Aşağıda verilen dişi üreme organ ve yapılarından hangisi, zigotun yerleştiği ve geliştiği yerdir?
A) Döl yatağı B) Yumurta kanalı C) Yumurtalık D) Vajina
  • Cevap: A
3. Aşağıda sperm ve yumurtaya ait bazı özellikler verilmiştir. Bunlardan hangisi, her iki hücre için de ortak özelliktir?
A) Hareketli olmaları B) Aynı büyüklükte olmaları
C) Çekirdek bulundurmaları D) Çok sayıda oluşmaları
  • Cevap: C
4. Aşağıdaki tabloda, anne adaylarının dikkat etmesi gereken bazı hususlar doğru ya da yanlış olarak işaretlenmiştir. Buna göre, hangi işaretlemede hata yapılmıştır?
  • Cevap: D
5. Yanda bir kelebeğin hayat döngüsü verilmiştir.
Buna göre I, II ve III yerine, sırasıyla aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?
A) Pupa – Larva – Yumurta B) Yumurta – Pupa – Larva
C) Yumurta – Larva – Pupa D) Larva – Pupa – Yumurta
  • Cevap: C
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 192 Cevabı
6. • Yavrularını yumurtlayarak dünyaya getirir.
• Yavrularına belli bir süre bakar.
• Yavrularının gelişimini tamamlaması için kuluçkaya yatar.
Yukarıda verilen özellikler, hangi canlı gruba aittir?
A) Memeliler B) Kuşlar C) Sürüngenler D) Kurbağalar
  • Cevap: B
7. Aşağıdaki canlılardan hangisi bölünerek çoğalır?
A) Öglena
B) Deniz yıldızı
C) Toprak Solucanı
D) Hidra
  • Cevap: A
8. Bitkilerin hayat döngüsünde,
I. Döllenme
II. Tozlaşma
III. Çimlenme
IV. Tohum veya meyve oluşumu
Belirtilen olayların gerçekleşme sırası, aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
A) II – I – III – IV B) III – I – IV – II C) I – II – III – IV D) II – I – IV – III
  • Cevap: D
9. Yandaki görselde verilen canlıda meydana gelen üreme şekli, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?
A) Vejetatif B) Tomurcuklanarak
C) Rejenerasyon D) Bölünerek
  • Cevap: B
10. Yandaki görselde bir arının çiçeğe konduğu görülmektedir. Arı, çiçekli bitkilerde hangi olayın gerçekleşmesine yardımcı olur?
A) Çimlenme B) Tozlaşma C) Büyüme D) Döllenme
  • Cevap: B
DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...