7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Cevapları

7. SINIF Türkçe MEB YAYINLARI 
Cevap anahtarı

AŞAĞIDAKİ LİSTEDEN SAYFA SAYILARINA GÖRE CEVAPLARA ULAŞABİLİRSİNİZ.


1. TEMA – Duygular Teması


Bir Dünya Düşünürüm Metni Cevapları Sayfa 10

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Nasıl bir dünyada yaşamayı hayal edersiniz?
Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
(örnek)
Kimsenin kimseyle kavga etmediği, birlik ve beraberlik içinde yaşadığı, teknolojisinin gelişmiş, uzay seyahatlerinin mümkün olduğu bir dünyada yaşamayı hayal ederim.
• Yunus Emre’nin “Sevelim, sevilelim / Dünya kimseye kalmaz.” dizeleri sizde hangi duyguları çağrıştırıyor?
Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
(örnek)
Sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularını çağırıştırıyor.
Bir Dünya Düşünürüm Metni Cevapları Sayfa 11

1. ETKİNLİK

Şiirde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyiniz. Belirlediğiniz kelimelerin anlamlarını şiirden hareketle tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.
Cevap: 
hırs: Sonu gelmeyen istek, aşırı tutku
kin: Birine karşı duyulan öç alma isteği, garaz
ülkü: Amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey, ideal
olimpiyat: Her dört yılda bir başka ülkede yapılan, amatörlerin ve ülkelerinde profesyonel olarak futbol, basketbol, voleybol vb. takım sporlarıyla uğraşanların katıldığı uluslararası spor yarışmaları, olimpiyat oyunları

2. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle cevaplayınız.
1. Şiirin birinci bölümünde şair, nasıl bir dünya düşünüyor?
Cevap: Hırstan, kinden uzak, sevgiyle gülümseyen bir dünya düşünüyor.
2. Şiire göre ülküsü kardeşlik olan bir dünyada yaşayan insanların özellikleri nelerdir?
Cevap: Yaşlıları korkusuz, çocukları mutlu, gençleri de mutluluk için yarışan insanlardır.
3. Şiirin ana duygusu nedir?
Cevap: Tüm kötülüklerden arınmış, mutluluk dolu bir dünya arzusu
4. Şairin yerinde olsaydınız nasıl bir dünya düşünürdünüz? Anlatınız.
Kendi düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
(örnek)
Şairle aynı dünya hayalini paylaşıyorum. Kimsenin kimseyle kavga etmediği, birlik ve beraberlik içinde yaşadığı bir dünya düşünüyorum.
5. Şiirin en beğendiğiniz bölümü hangisidir? Neden?
Beğendiğiniz bölüme göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
(örnek)
Şiirin “Bir dünya düşünürüm, / Sarısında, siyahında, beyazında / Yürekler hep aynı anlayışla çarpar,” dizelerini beğendim. Bence günümüzdeki en büyük sorun, insanların birbirlerine karşı anlayışsız davranmasıdır. Birbirimize anlayışlı bir şekilde yaklaştığımızda, bütün toplumsal sorunların kendiliğinden çözüleceğini düşünüyorum.
b) Okuduğunuz şiirle ilgili iki soru yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: 
(örnektir)
1. soru: Şair “Açılmış da masallar gülü” dizesinde ne anlatmak istemiştir?
2. soru: Şair niçin hayalindeki dünyayı arzuluyor olabilir?

3. ETKİNLİK

“Bir Dünya Düşünürüm” şiirinde kullanılan söz sanatlarını (kişileştirme, konuşturma, karşıtlık, abartma) bularak yazınız.
Cevap: 
“Gözlerde sevginin ışığı yanmış…” → abartma
“Sarısında, siyahında, beyazında” → karşıtlık
“Aynı rüzgârla okşanır özgürlük çiçeği bayraklar…” → kişileştirme
“Arasız bir olimpiyat şenliği yer yüzünde,
Düşlerimiz mavi “Arkadia” sabahlarına uzanmış…” → abartma

Bir Dünya Düşünürüm Metni Cevapları Sayfa 12

4. ETKİNLİK

Sevgili Öğrenciler,
Her bireyin yemeye, gezmeye, eğlenmeye olduğu kadar sevmeye, sevilmeye, üzülmeye, heyecanlanmaya, kızmaya da ihtiyacı vardır. Dolayısıyla duygular hayatı yönlendiren başlıca unsurlardır.
Yukarıdaki bilgiden hareketle “hayatınıza yön veren duygular” ile ilgili bir konuşma yapınız.
Cevap: 
Hayatınıza Yön Veren Duygular – Konuşma

Sevgili Arkadaşlar;
İnsan bu dünyadaki en gelişmiş varlıktır. İnsan sadece el ve ayak yetileri sayesinde ürettiği değerler ile değil, aynı zamanda duygu ve hisleri ile de önemli bir varlıktır. Hatta insanı değerli kılan esas özelliğin duygular ve düşünceler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü diğer canlılar iç güdüleri ile hareket ederler ve genelde anlık kararlar ile yaşamlarını sürdürürler. İnsanoğlu ise daha karmaşık yapıda bir varlıktır. Düşünebilme kabiliyeti ve çok çeşitli duyguları vardır.
Sizlerin de çok iyi bildiği gibi; insanoğlu düşünebilme yeteneği ile diğer canlılardan net şekilde ayrılmaktadır. İnsanoğluna verilen düşünebilme kabiliyeti sayesinde insan geçmişini her daim hatırlar ve geleceğini sürekli kurgular. Geçmişteki hatalarına üzülür, pişmanlık duyar. Geçmişte yaşanan kötü olayları hatırlar, ağlar ve yakınır. Hatırladığı güzel olaylara ise sevinir, mutlu olur. Geleceğe dair hayaller kurar. Geleceğini planlamak adına çalışır çabalar. Güzel şeyler olması için hareket eder. Bu gayret de yine insana duygularının verdiği bir tavsiyedir aslında. İnsan, geçmişteki üzücü olayların tekrarlanmaması adına yahut gelecekte daha mutlu olmak adına çalışır hep.
Sevgili arkadaşlar; insan hayatı boyunca bir şeyleri ya da birilerini sever. Bazı kişileri ya da bazı şeyleri ise sevmez. Bu ve benzeri duygular insan hayatına yön verir. Kötü olan, sevilmeyen şeylerden kaçmak için çabalar insan. Sevmediği birinin olduğu yere gitmek istemez mesela. Yahut mutlu olacağı bir yere gitmek için can atar. Örneğin oyun parkında hoşça zaman geçiren ve orada mutlu olan bir çocuk oyuna parkına gitmek istemez mi? Elbette ister değil mi? Yahut bizler güzel bir meslek sahibi olmak istemez miyiz? Tabii ki isteriz. Bu durum gerçekleştiğinde mutlu olacağımızı düşündüğümüzden, hayalimiz için gayret sarf etmekten çekinmeyiz.
Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, insanın duyguları sevmek ve sevilmekten ibaret de değildir. Çok yönlü bir varlık olan insan bazı olaylar karşısında çok sinirlenir. Bazen kıskanır. Bazen öfkelenir… Bunlar da insani bir duygudur. Kızgınlık, öfke, kıskançlık olmasa karşıt duyguların değeri bilinemez ki. Heyecan olmasa mesela, hayatın ne tadı kalır ki? İnsanın her olay karşısında tepkisi aynı olsa, o zaman insana ait duygulardan ve hatta insandan bahsedebilir miyiz? Öyle bir robottan farkımız kalmazdı herhalde…
Sevgili arkadaşlar; tüm bunları dikkate aldığımızda, ben insana dair bütün duyguların benimsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Her duygunun insan için yaratıldığına ve insana ait olduğuna inanıyorum. Her duygunun hayatımızda yeri olduğunu ve hayatımızı yönlendirdiğini düşünüyorum. Bu noktada bize düşenin de, güzel duyguları olabildiğince artırmak için çalışmak, kötü duyguları ise olabildiğince azaltmak için gayret göstermek olduğu düşüncesindeyim ve hepinize de bunu tavsiye ederim…

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki fiilleri görsellerle ilişkilendirerek fiillerin anlam özelliklerini örnekteki gibi [iş (kılış), oluş, durum] ilgili boşluklara yazınız.
Cevap: 
7. Sınıf MEB Yayınları Bir Dünya Düşünürüm Metni Etkinlik Cevapları – İş-Oluş-Durum Fiilleri
İş – Oluş – Durum Fiilleri Örnekleri – 60 Tane

İş (Kılış) Fiilleri Nedir?

Kişi ya da varlığın yani öznenin kendi isteği ile gerçekleştirdiği veya gerçekleştireceği, öznenin bir nesneyi etkilediği fiillere iş (kılış) fiilleri denir.
 İş (kılış) fiilleri bir işi, hareketi anlatır. Bu işi ve hareketi yapan bir özne vardır. Öznenin yaptığı bu iş ve hareketten etkilenen bir de nesne vardır.
 Bir fiilin iş fiili olup olmadığını bulmak için önce fiile yani yükleme “kim, ne?” sorularından biri sorulur. Özne varsa bu sefer fiile yani yükleme “ne, neyi, kimi?” soruları sorulur. Eğer bu sorulara cevap alabiliyorsak o fiil iş (kılış) fiilidir.

İş Fiillerine Örnekler

 Vazoyu kedi kırmış.
 Salona girer girmez paltosunu koltuğa fırlattı.
 Evlat, elindeki silahı yere bırak.
 Osman, hoşça kal demeden telefonu yüzüme kapattı.

 İyi izle; topu doksana atacak.
 Annem akşama kadar cam sildi.
 Akşam ninem bize masal anlatacak.
 Eşyaları taşımadan önce evi güzelce temizledik.
 Tüm sınıf bahçedeki çöpleri topladı.
 Küçük kız sırtındaki koca çuvalı yolun karşısına kadar taşıdı.
 Bu güzel hikayeyi Selma yazmış.
 Zorlansam da sonunda kavanozun kapağını açtım.
 Dün gece rüyamda okul birincisi olduğumu gördüm.
 Bu sorunun cevabını öğretmen de bilmiyormuş.
 Giderken unutmamak için hediyesini çantasına koydu.
 Bir haftadır aradığı küpesini temizlik yaparken koltuğun altında buldu.
 Şair kendisine sorulan soruları samimiyetle cevapladı.
 Araba az daha küçük çocuğa çarpacaktı.
 Babamla birlikte bahçenin her bir köşesine ağaç diktik.
 Çocuklar anlatılanları can kulağıyla dinliyorlardı.

Durum Fiilleri Nedir?

Öznenin içinde bulunduğu ve süreklilik gösteren durumunu anlatan fiillere durum fiilleri denir.
 Durum fiillerinde eylem, öznenin isteği ile gerçekleşmiştir. Fakat fiilden etkilenen bir nesne yoktur. Bu nedenle durum fiillerinde nesneyi bulmaya yönelik sorduğumuz “ne, neyi, kimi?” sorularına cevap alınamaz.
 Bir fiilin durum fiili olup olmadığını anlamak için fiilin başına “onu” kelimesini getirebiliriz. Anlamsız oluyorsa o fiil durum fiilidir.
Not: Durum fiili olup da nesne alabilen az da olsa fiil vardır. Bu fiiller hareket bildirmediği için durum fiili olarak kabul edilir. (özlemek, beğenmek…)

Durum Fiillerine Örnekler

 Odaya girdiğimde televizyonun karşısında gülüyordu.
 Gece geç yattığı için sabah erken uyanamadı.
 Bir an önce annesine kavuşmak için merdivenleri hızlıca çıktı.
 Her saba okula otobüsle gidiyor.
 Misafirler gider gitmez hemen yattı.
 Bulaşıkları yıkadıktan sonra koltuğa uzandım.
 Teyzem her akşam sahil boyunca yürür.
 Sibel, yarışmayı kazanamadığı için ağlıyormuş.
 Rıza her sabaha derse geç geliyor.
 Borçlarını ödeyemediği için arabasını satacakmış.
 Kerem şu an evde bilgisayar oyunu oynuyordur.
 Tatilde iyice dinlenin.
 Başkanın uyarısıyla tüm salon bir anda sustu.
 Otobüs durmaması gereken yerde durdu.
 Birkan’a artık teyzesi bakacak.
 Çocuk, birden elektrikler kesilince çok korktu.
 Ağaçtaki meyvelere ulaşmak için durmadan zıplıyor.
 Eve girer girmez mutfağa doğruldu.
 Neden sabahları geç kalkıyorsun.
 Komşumuz Halil bey geçen hafta öldü.

Oluş Fiilleri Nedir?

Öznenin kendi isteği dışında meydana gelen, kendiliğinden oluşan değişikliği anlatan fiillere oluş fiilleri denir.
 Oluş fiilleri, zamanla ortaya çıkan, kendiliğinden oluşan bir durumu anlatırlar.
 Bir fiilin oluş fiili olup olmadığını anlamak için eylemin istem dışı ve kendiliğinden oluşup oluşmadığına bakılır.

Oluş Fiillerine Örnekler

 Ahmet’in köpeği de artık iyice yaşlandı.
 Bahçedeki otlar çok uzamış.
 Onun da saçları ağarmış.
 Bu makine kullanılmadığı müddetçe paslanır.
 Anneme anneler günü için aldığım çiçekler solmuş.
 Bebeğin karnı acıkmış.
 O çiçeğe su vermezsen yaprakları sararacak.
 Üç gün sonra eve gelince baktık ki ekmek, peynir, yoğurt hepsi küflenmiş.
 Pastayı dolaba koyalım ki bayatlamasın.
 Görmeyeli baya büyümüşsün.
 Sıkı bir diyetle bir ayda tam on kilo zayıfladı.

 Dondurmaları buzluğa koymayı unuttuğun için dondurmalar erimiş.
 Köye gitme zamanı; kirazlar olgunlaşmıştır.
 Evin ahşap merdivenleri bakımsızlıktan için için çürümüş.
 Bahar geldi; ağaçlar yeşerdi.
 Bünyesi zayıf olduğundan çabuk hastalanır.
 Bu balta da iyice körelmiş.
 Ben kalkayım artık; yemek pişmiştir.
 Bu günden sonra artık havalar soğur.
 Tavuk da nar gibi kızarmış.
Bir Dünya Düşünürüm Metni Cevapları Sayfa 13

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış fiillerin anlam özelliklerini örnekteki gibi yazınız.
Cevap: 
• Ayşe ninenin sepette unuttuğu armutlar çürümüş. → Oluş fiili
• Çocuk sabaha karşı uyumuş. → Durum fiili
• Yere düşen kalemleri arkadaşıyla topladı. → İş fiili
• Doğan her güneşle seni düşünürüm. → İş fiili
• Üzüntüden Cemal dedenin saçları bir anda beyazladı. → Oluş fiili
• Bebek, ışıltılı gözlerle minik kediye bakıyor. → İş fiili
• Ağaçtan düşen çocuğun kolu morardı. → Oluş fiili
• Yüreğinin resmini gözlerinde seyrediyorum. → İş fiili
• Derse yetişebilmek için hızlı adımlarla yürüyordu. → Durum fiili
• Dikkatsiz davrandığı için çantasını yere düşürdü. → İş fiili
• Zavallı çocuk utancından hemen kızardı. → Oluş fiili

7. ETKİNLİK

“Benim Dünyam” konulu bir şiir yazınız. Yazdığınız şiirin içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.
Cevap: 
(örnektir)
BENİM DÜNYAM
Benim dünyam,
Havası sevgi kokmalı,
Anne şefkati
Her köşesine yayılmalı.
Benim dünyam,
Neşeyle dans etmeli,
Kötülük, düşmanlık,
Dünyamı terk etmeli.

Benim dünyam,
Kardeşlikle dönmeli,
Bütün gönüller,
Aynı şarkıyı söylemeli.
Çiçek Dürbünü Metni Cevapları Sayfa 14

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Nelerle mutlu olursunuz?
Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
(örnek)
Sokak kedilerini beslemekten mutlu olurum. Evde yemekler artarsa onları sokak kedilerine veririm. Kedilerin yemek yedikten sonra yalanmaları çok hoşuma gidiyor ve hayvanlara yardım ettiğim için mutlu oluyorum.
• Hayal kurmayı sever misiniz? Neden?
Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
(örnek)
Severim. Hayallerimde yapamayacağım şeyleri yapar, gidemeyeceğim yerlere giderim.
• “Hayaller, hayat baharının kelebekleridir.” sözüyle anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.
Cevap: 
Kelebekler baharın geldiğini, doğanın canlandığını haber verirler. Kelebeklerin uçuştuğunu gördüğümüzde baharın geldiğini anlarız. Hayallerimiz de, bahar gibi bir hayat yaşamamıza dair bize umut verirler. Hayallerimiz, baharı müjdeleyen kelebekler gibidir.
Çiçek Dürbünü Metni Cevapları Sayfa 16

1. ETKİNLİK

Aşağıda, anlamları verilmiş olan kelimeleri metinden hareketle bularak bulmacaya yerleştiriniz
Yukarıdan Aşağıya
1. Bir şeyin nasıl gerçekleşebileceğini düşünmek, zihinde hazırlamak.

Cevap: TASARLAMAK
3. Ortaya çıkarma, meydana çıkarma.
Cevap: KEŞİF
5. Benzer yanları bulunmak, çağrıştırmak.
Cevap: ANDIRMAK
6. Sır.
Cevap: GİZ
Soldan Sağa
2. Bilinip unutulan bir şeyi akla getirmek, hatırlamak.
Cevap: ANIMSAMAK
4. Bazı şeyleri göstermek, tanıtmak veya satmak amacıyla herhangi bir biçimde, herkesin görebileceği bir yere yerleştirmek, teşhir etmek.
Cevap: SERGİLEMEK
7. Kaleydoskop.
Cevap: ÇİÇEK DÜRBÜNÜ
8. Arkalıksız sandalye.
Cevap: İSKEMLE
9. Yaşananları, öğrenilen konuları, bunların geçmişle ilişkisini bilinçli olarak zihinde saklama gücü, dağarcık, akıl, hafıza, zihin.
Cevap: BELLEK
7. sınıf MEB Yayınları Çiçek Dürbünü Metni Etkinlik Cevapları – Bulmaca
Çiçek Dürbünü Metni Cevapları Sayfa 17

2. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.
1. Çiçek dürbününün özellikleri nelerdir?
Cevap: Renginin sıcak ve canlı olması, avuca tam oturması, bakıldığı zaman bambaşka bir dünya göstermesi.
2. Yazar, çocukluğunda çiçek dürbünüyle nasıl vakit geçirmiştir? Anlatınız.
Cevap: Sessiz bir odaya geçip, bir iskemleye yerleşip, saatlerce çiçek dürbünüyle vakit geçirmiştir.
3. Çiçek dürbününden bakmak yazara neden yolculuk gibi görünüyor? Açıklayınız.
Cevap: Çiçek dürbününden baktığında yeni renkler, yeni şekiller keşfettiği için.
4. Çiçek dürbününden baktığınızda neleri görmek isterdiniz? Anlatınız.
Düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayınız.
(örnek)
En kötü şeyleri bile çiçek gibi güzel görünmesini isterdim.
5. Sizce insanlar hayallerini çiçek dürbününün içine sığdırabilirler mi? Neden?
Cevap: Sığdırabilirler. Çünkü hayaller kurgulardan oluşur. Çiçek dürbününde de renkler ve şekillerle yeni kurgular oluşturulabilir.
6. Etrafınıza çiçek dürbünüyle baksaydınız ne/neleri değiştirmek isterdiniz? Açıklayınız.
Düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayınız.

(örnek)
Şehirdeki beton yığını binaları, çeşit çeşit ağaç ve bitkilere sahip ormanlarla değiştirmek isterdim.
b) Okuduğunuz metinle ilgili iki soru yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: 
1. soru: Yazar çiçek dürbününden bakarken niçin heyecanlanmaktadır.
2. soru: Yazarın çiçek dürbününe bu kadar ilgi duymasının sebebi nedir?

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki dizelerde bulunan söz sanatlarını belirleyerek boşluklara yazınız.
Cevap: 
“Sıladan ayrıyım gözümde yaşlar,
Sel olup taşacak bir gün derinden”
(Yusuf Ziya ULUSOY)
Kullanılan Söz Sanatı: BENZETME, ABARTMA
“Ceviz ağacı mahzun
Sen demiş, nereden bileceksin
İçimdeki sızıyı?“
(Ahmet EFE)
Kullanılan Söz Sanatı: KONUŞTURMA
“Al elmalar yeşil dalı eğince
Yaprakların ucu yere değince
Bak o zaman topraktaki sevince”
(Abdurrahim KARAKOÇ)
Kullanılan Söz Sanatı: KİŞİLEŞTİRME

4. ETKİNLİK

Renklerin duygular üzerindeki etkisini anlatan bir konuşma yapınız. Konuşmanızı yaparken verilen sorulardan yararlanınız.
1. Renklerin anlamları hakkında neler biliyorsunuz?
2. Renklerin dili var mıdır?
3. Sizce hangi renk hangi duyguyu ifade eder?
4. Siz, hangi rengi seviyorsunuz? Neden?
(örnek)
Sevgili arkadaşlar,
Psikolojik olarak her rengin insanda farklı duygular uyandırdığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Her renk, hem duygusal hem de psikolojik tepkilerle bağlantılıdır. Örneğin, sıcak renkler sıcaklık hissi uyandırırken soğuk renkler serinlik hissi uyandırır. Renkler ruh ve sinir hastalıklarında destekleyici olarak kullanıldığı gibi ticaret, pazarlama ve siyaset alanında da kullanılarak insanlar üzerinde önemli etki bırakılır.
Renklerin psikolojimiz üzerindeki etkisini ve anlamını bilmek, renkleri kullanırken çok önemlidir. Mesela bir restoran açacaksanız mavi renkten uzak durmak isteyebilirsiniz, çünkü iştah açmak yerine daha sakinleştirici ve huzur verici bir etkisi vardır.
Siyah, konsantrasyonu ve öz güveni artırırken beyaz hüzünlendirir. Mavi sakinleştirir ve özgürlük hissi verirken yeşil, huzur verir ve dinlendirir. Kırmızı, tansiyonu ve kan akışını hızlandırırken mor, hüzünlendirir ve korkuyu tetiklediği için bilinçaltını olumsuz etkileyebilir. Kahverengi, güven verirken gri, uzlaştırır.
Ben en çok yeşil rengi severim. Yeşil renk bana huzur verir, sakinleştirir ve dinlendirici bir etkisi vardır.
Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.
Çiçek Dürbünü Metni Cevapları Sayfa 18

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerin anlam özelliklerini örnekteki gibi gerekçesiyle beraber yazınız.
Cevap: 
“İşten çıktıktan sonra evine doğru yürüdü.” cümlesindeki yürüdü fiili anlam özelliğine göre durum fiilidir. Çünkü eylem öznenin isteği ile gerçekleşmiştir. Fakat fiilden etkilenen bir nesne yoktur.
“Seni bir yerlerden hatırlıyorum.” cümlesindeki hatırlıyorum fiili anlam özelliğine göre  fiilidir. Çünkü eylem öznenin isteği ile gerçekleşmiştir ve fiilden etkilenen bir nesne vardır.
“Yeni aldığım çanta masanın üzerinde duruyordu.” cümlesindeki duruyordu fiili anlam özelliğine göre durum fiilidir. Çünkü eylem öznenin isteği ile gerçekleşmiştir. Fakat fiilden etkilenen bir nesne yoktur.
“Akşam yaptığımız kardan adam, sabahleyin erimişti.” cümlesindeki erimişti fiili anlam özelliğine göre oluş fiilidir. Çünkü eylem öznenin iradesi dışında gerçekleşmiştir.

“Tabaktaki son lokmayı da iştahla yedi.” cümlesindeki yedi fiili anlam özelliğine göre  fiilidir. Çünkü eylem öznenin isteği ile gerçekleşmiştir ve fiilden etkilenen bir nesne vardır.
“Misafirler için hazırladığı kek pişti.” cümlesindeki pişti fiili anlam özelliğine göre oluş fiilidir. Çünkü eylem öznenin iradesi dışında gerçekleşmiştir.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloyu örnekteki gibi uygun şekilde doldurunuz.
Cevap: 
7. sınıf MEB Yayınları Çiçek Dürbünü Metni Etkinlik Cevapları – Bulmaca – Kipler
Çiçek Dürbünü Metni Cevapları Sayfa 19

7. ETKİNLİK

Defterinize, tebessüm etmenin insan ilişkileri üzerindeki etkisini anlatan bir yazı yazınız.
Cevap: 
Tebessüm Etmenin İnsan İlişkileri Üzerindeki Etkisi – Kompozisyon

Tebessüm etmek, insana verilmiş en güzel özelliktir belki de. Öyle ki, güldüğü zaman yahut tebessüm ettiği zaman güzel görünmeyen bir insan yoktur. Gülen insan hem kendisi mutlu ve enerjik olur, hem de çevresinde olumlu bir hava yaratır. Tebessüm eden kişinin yanında sinirli ve üzgün durmak mümkün değildir. Gülmenin insan bedeni üzerinde yarattığı etkiyi, en güçlü depresyon ilaçları dahi sağlayamaz. Bu etki, doğrudan insan ilişkilerine de yansır.
Tebessüm eden insan, başta kendisi pozitif olur. Doğal olarak etrafındaki insanlara olumlu elektrik verir. Tebessüm ederek, gülümseyerek karşısındakini yaklaşan ve bu şekilde iletişim kuran kişinin olumsuz cevap alma ihtimali son derece azdır. Çünkü her insan, karşıdaki kişiden olumlu elektrik almak ister. Ona güvenmek ve ondan samimiyet hissetmek ister. Sıcak bir gülümseme de tüm bunları tek başına sağlayabilir. Sıcak bir gülümseme hem karşıdaki kişiye güven verir, hem de ona samimiyet hissinin geçmesini sağlar. Bu sayede ikili ilişkiler hızla yol alır, sağlamlaşır.
Tebessüm etmek, insanlara tebessümle yaklaşmak dinimizce de hoş görülmüş ve tavsiye edilmiştir. Öyle ki; Peygamber Efendimiz “Et tebessümü sadakatün” buyurmuşlardır. Bu hadisin Türkçe anlamı; “Tebessüm etmek sadakadır” şeklindedir. Görüldüğü üzere İslam dini, insanlara tebessümle yaklaşmanın ve gülümseyerek bakmanın sadaka vermeye eş değer olduğunu vurgulamaktadır.
Bilim adamlarının araştırmalarına göre de gülmek adeta ilaç niteliğindedir. 1997 yılında Stanford Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmada; kalp hastası bir grup hastaya günde yarım saat komedi filmi izlettirilmiştir. Sonraki 1 yıl içerisinde bu hastaların, komedi filmi izlemeyen hastalara göre daha fazla kalp krizi geçirdikleri görülmüştür.
Tebessüm etmek ve gülmek önce insanın kendisini iyi hissetmesini sağlayan harika bir eylemdir. Kendisini iyi hisseden insan da ikili ilişkilerinde her daim başarılı olur. Samimi bir gülümseme ile yaklaştığı kişilerden kötü tepki alma ihtimali azalır. Olumsuz sonuçlanabilecek bir girişimi tebessümü sayesinde olumluya dönebilir. Tebessüm etmek, insan ilişkileri üzerinde adeta bir yapıştırıcı niteliğindedir. Tebessüm etmek insan ilişkileri üzerinde; metaller için mıknatısların oluşturduğu etkiyi yaratmaktadır desek abartmış olmayız.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Yurt sevgisi” ile ilgili şiirler bulunuz. Bulduğunuz şiirlerden beğendiğiniz bir tanesini yazarak ezberleyiniz. Yazdığınız şiiri sınıf panosunda sergileyiniz.
Cevap: 
VATANA ŞİİR
Vatanını sevmeyene insan diyemem,
Türk’ü sevmeyeni, bende sevemem,
Dinine kalkıp sövene,
Boş ver, aldırma diyemem.
Çocukları kullanırlar, şer güçler,
Hain senaryoda, saklanmış düşler,
Uyan ey milletim uyan,
Ülkeni parçalamadan bu güçler…
Ay-yıldız sevdası başkadır bende,
Şehidimin kanı kalır mı yerde,
Hesap er geç elbet sorulur,
Birileri onlara olsa da perde…
Göğsümde iman, elimde bayrak,
Cesedimden ruhum böyle çıkacak,
Rabbimden duamda böyle istedim,
İnşallah beni utandırmayacak…
Yazan: Yılmaz Çelik

CANIM VATANIM

Vatan canım vatanım, varlığımın nedeni,
Ezan Bayrak sırtında şehit taşır bedeni.
Damar damar çınardır zikrediyor yaprağı,
Cihan ile elleşti, yorgun vatan toprağı.
Yıldızlar geldi dize, ağır yükü pek ağır,
Taşıdık asırlarca yine taşırız kahır.
Tanımam sağı solu tek vücuttur bu vatan,
Şemdinli’ye aldanma yoksa sonun hafakan!
Bu hainlik nedendir! Ömer derki neyin var?
Hoşgörüyle yaşadık, Mevlana’dan payın var.
Yazan: Ömer Ekinci Micingirt

TÜRK

Yurdumuzun dostuna dost, düşmanına düşmanız,
Bizi sorun tarihlere, biz nasıl kahramanız.
Göz dikilmez bu vatana, yan bakılmaz bayrağa,
Kahramanlar nesliyiz biz, Oğuz’un soyundanız.
Biz cihana karşı durduk,
Ezdik düşmanı yere vurduk.
Karşımızda secde etti, en kavi düşman bile,
Kim bilir, kaç gazaya şahit oldu bu yerler?
Destan oldu satvetimiz, azmimiz, dilden dile
Bize, “Yılmaz, korku bilmez, aslan oğlu Türk” derler.
Biz cihana karşı durduk,
Ezdik düşmanı yere vurduk.
Yazan: Ahmet Muhip Dranas

VATAN DENİLEN BU TOPRAKLARDA

Vatan denilen bu topraklarda…
Cennet bile annelerin ayakları altında…
Biz alemde vatan için çarpışırız…
Bizim Türkiye’miz bir harika…
Dağdan dağa karış karış…
Her toprakta kan karışık…
Ana biz bu vatana…
Her zaman, biz sahip çıkarız…
Gel sende, çarpış bu vatan için…
Gerekirse her şey, bizim için…
Sen tarih yazarsın, bu topraklarda…
Annen bekler seni, geride aslında…
Yazan: Kemal Çerçibaşı

VATANIM

Bu topraklar üstünde.
Benim yuvam her bucak.
Vatanımdan bir parça,
Şehir veya köy, bucak..
Doğudaki bir yerin,
Batımızdan farkı ne?
Ha güneyde Adana,
Ha kuzeyde, Edirne…

Ağlayanla ağlarım.
Gülenlerle gülerim.
Onlardır sevincim,
Onlardır kederim…
Yazan: İsmail Hakkı Talas

TÜRK VATANI

Türklerin vatanında özgürdür kelebekler,
Türklerin vatanında ağlamaz bebekler.
Koşuyordu cepheye; ana-baba, oğlan-kız,
Hepsinin kalplerinde yatıyordu ay-yıldız.
Onların arkasında koca bir vatan var;
Öyle bir vatan ki dünyalar kadar.
Biz bu vatan için kervanlar döndüreceğiz;
Ay ve yıldız hariç hepsini söndüreceğiz.
Ülke için yapılanlar Mehmetçiğin borcu değil;
Vatan için ölmek herkesin harcı değil.
Bir göz atın razı değil mi geçmiş;
Her Türk evladı özgürlüğü seçmiş.
Eğilmeyecek vatanımız düşmanının yanında;
Türklük hepimizin alnında, canında, kanında.
Her şehit haberinde en derinden yanıyoruz;
Bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.
Yazan: Elazığ Merkez Cumhuriyet Ortaokulu Vatan Sevgisi Şiir Yarışması 3.sü Furkan DİLMEN / 7- A
Ana İşsiz Kalınca Metni Cevapları Sayfa 20

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• “Özlem” duygusu sizin için ne ifade ediyor?
(örnek)
Uzak kaldığım, sevdiğim bir insana kavuşma isteğini ifade ediyor.
• Aile içi dayanışma nasıl olmalıdır? Açıklayınız.
Aile içinde herkes sorumluluklarını yerine getirmeli, birbirine yardım etmeli, her konuda destek olmalıdır.
• “Yurt sevgisi” ile ilgili ezberlediğiniz şiiri okuyunuz.

Ana İşsiz Kalınca Metni Cevapları Sayfa 24

1. ETKİNLİK

a) Metinde geçen bazı kelimeler harfleri karışık olarak verilmiştir. Verilen anlamlardan hareketle kelimeleri düzenleyiniz.
Cevap: 
1. soluk
2. umut
3. özlem
4. içlenmek
5. sıla
6. ilenmek
7. buruk
8. kaygı
b) Düzenlediğiniz kelimeleri anlamlarına uygun olarak birer cümlede kullanınız.
Cevap: 
1. Artık dolabındaki soluk renkli kazağı giymesen iyi edersin.
2. Okuyup doktor olma umudunu asla kaybetme.
3. Annesine olan özleminden hiçbir işe odaklanamıyor.
4. Arkadaşının gözlükleriyle ilgili söylediklerine çok içlenmiş, artık onunla konuşmama kararı almıştı.
5. Yurt dışında iyi para kazanıyordu fakat sıla hasreti onun mutlu olmasına engel oluyordu.
6. Sana ne kötülük yapmış olursa olsun bir kişi hakkında ilenmek sana yakışmaz.
7. Büyük bir heyecanla beklediği kurada kendisine bir şey çıkmayınca buruk bir şekilde evin yolunu tuttu.
8. Öğretmenimiz, Türkçe dersindeki yetersizliğimizden duyduğu kaygıları örnekler vererek bize aktardı.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.
1. Atıl’ın annesinin işten üzgün dönmesinin nedeni nedir?
Cevap: İşten çıkarılması.
2. Atıl’ın okula gitmek istememesine neden olan sorunla ilgili çözüm önerileriniz nelerdir?
Cevap: Atıl, annesinin durumuna üzüldüğü için okula gitmek istemiyor. Atıl’a ileride annesi gibi işsiz kalmaması için okula gitmesi gerektiği anlatılabilir.
3. Metnin kahramanının köyden gelirken giydiği giysiler hangileridir?
Cevap: Kaba kumaştan yapılmış pantolon; soluk, yıpranmış gömlek; el örgü kazak ve nakışlı yün çoraplar; dirsek yerleriyle yakası yamalı ceket; lastik ayakkabılar.
4. Atıl‘ın içindeki yurt özlemini alevlendiren olayı kısaca anlatınız.
Cevap: Atıl’ın köyden gelirken giydiği elbiseleri bulması ve annesine memleketine duyduğu özlemi anlatması. Annesinin de memleket hasreti çektiğini anlatması.
5. Sizce kültürel farklılıklardan doğabilecek sorunlar nelerdir?
Cevap: İnsanlar bulundukları yere uyum sağlayamazlar. Rahat hareket edemezler. Rahat ve huzurlu yaşayamazlar. Hep mutsuz olurlar.
6. İnsanların anlaşabilmesi için aynı dili konuşması gerekir mi? Neden?
Cevap: İnsanların sağlıklı bir iletişim kurması için ortak bir dil kullanmaları gerekir. Sağlıklı bir iletişim kurulamazsa, insanlar birbirlerini anlamazlar; anlaşamazlarsa da sağlıklı bir hayat yaşayamazlar.
Ana İşsiz Kalınca Metni Cevapları Sayfa 25

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin ana fikrini ve yardımcı fikirlerini bularak yazınız.
Cevap: 
Ana İşsiz Kalınca Metni Ana Fikri:
Gurbette olmak ve sıla hasreti çekmek insanı huzursuz yapan en büyük problemlerden biridir.
Ana İşsiz Kalınca Metni Yardımcı Fikirleri:
– İnsanlar çalışmadıkları zaman kendilerini boşlukta hissederler.
– Hayatında huzursuz olan kişiler, görevlerini yerine getirmekte zorlanırlar.

4. ETKİNLİK

a) “Ana İşsiz Kalınca” metninde geçen deyimleri bularak anlamlarına uygun şekilde birer cümlede kullanınız.
Cevap: 
Deyim: içi cız etmek
Cümle: Yıllardır görmediği arkadaşını birden karşısında görünce içi cız etti.
Deyim: kaşlarını çatmak
Cümle: Onunla dalga geçildiğini anlayınca hemen kaşlarını çattı, arkasını dönüp gitti.
Deyim: suspus olmak
Cümle: Müdür sınıfa girince herkes suspus oldu.
Deyim: elden geçirmek

Cümle: Yaz tatilinde bütün öğretmenlerimiz okulun sıralarını elden geçirmişler.
b) Bulduğunuz deyimlerin metne olan katkısını belirleyerek yazınız.
Cevap: Deyimler metindeki ifadeleri daha da zenginleştirmişler, anlatımı güçlendirmişlerdir.

5. ETKİNLİK

Duygularımızı nasıl ifade ederiz? Anlatınız.
Cevap: 
Duygularımızı genelde vücut dilimizle ifade ederiz. Neşeli olduğumuz zaman yüzümüz güler, moralimiz bozuk olduğunda yüzümüz asılır. Kızgın olduğumuzda kaşlarımızı çatarız.
Bazen de duygularımızla sözlerle, anlatarak ifade ederiz. Bazı insanlar duygularını müzik, resim, edebiyat gibi sanat dallarını kullanarak ifade ederler.
Ana İşsiz Kalınca Metni Cevapları Sayfa 26

6. ETKİNLİK

“Ana İşsiz Kalınca” metnini kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.
Cevap: 
Ana İşsiz Kalınca metni özeti:
Atıl, anne ve babasıyla Almanya’ya çalışmak için gelmişlerdir. Bir gün Atıl’ın annesini işten çıkarırlar. Atıl bu duruma çok üzülür. Okula gitmek istemez. Annesi işsiz kalınca evdeki işleri yapmaya başlar. İş yaparken Atıl’ın köyden gelirken giydiği elbiseleri bulur. Bu eski giysiler Atıl’ın köyündeki hayatını anımsatır. Atıl memleketine özlem duyduğunu annesine anlatır. Annesi de memleket hasretiyle yandığını Atıl’a anlatır. İkisi de Almanya’da yaşamaktan rahatsızlık duymaktadırlar ve dönmek isterler. Atıl’ın babası buna itiraz eder. İstediği parayı biriktirene kadar dönmeyeceğini söyler.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki çekimli fiilleri örnekteki gibi birer cümlede kullanınız.
  • izlediler
  • gizledik
  • kesmelisiniz
  • çalışmışsın
  • söyler
  • gezsek
  • yazalım
  • okuyacaklar
  • düşün
  • görüyorum
  • gideriz
  • oynamalısın
Cevap: 
» Tabağın kırıldığını annemden gizledik.
» Ağacın dalları elektrik tellerine zarar vermeden kesmelisiniz.
» Sınavdan yüz aldığına göre dersine iyi çalışmışsın.
» O her zaman buralardan çekip gideceğini söyler.
» Senle bugün işten sonra sahil kenarında gezsek.
» Şimdi de çekimli fiillerle birer cümle yazalım.
» Çocuklarım bütün zorlukları aşıp okuyacaklar.
» Ahmet beyin sana yaptığı iş teklifini bir düşün.
» Nereye baksam hep seni görüyorum.
» Akşam olsun, eve beraber gideriz.
» Bu akşamki tiyatro gösterisinde mutlaka sen de oynamalısın.
Ana İşsiz Kalınca Metni Cevapları Sayfa 27

8. ETKİNLİK

Kendinizi “Ana İşsiz Kalınca” metnindeki kahramanın yerine koyarak Türkiye’deki bir arkadaşınıza ülkenize duyduğunuz özlemi anlatan bir elektronik posta yazınız.
Cevap: 
(örnektir)
Kime: Ahmet TÜRK
Bilgi: [email protected]
Konu: Oraları Çok Özledim
Sevgili arkadaşım Ahmet,
Nasılsın? Beni sorarsan hiç iyi değilim. Buraya geleli tam bir yıl oldu. Bir yılda insan yaşadığı yere alışmaz mı? Ben alışamadım.
Burada herkes Almanca konuşuyor. Hiç kimseyi anlamıyorum. Hiç arkadaşım yok bu yüzden. Kimseyle konuşamıyor, oyun oynayamıyorum. Okuldaki çocuklar hep benimle dalga geçiyorlar.
İnsanları değişik, halleri tavırları bir başka. Cana yakın değiller. Yardımsever değiller. Şehirlerinin kokusu bile bir başka. İnsanı huzursuz ediyor.
Ahmet, ben oraları çok özledim. Köyümü, köyümün kokusunu, insanlarımızı, Sarı Recep’i, muhtar emmiyi, eşeğimizi, ineğimizi, hep bizi havlayarak kaçıran Karabaş’ı bile çok özledim. Hepsi burnumda tütüyor. Bu sıla hasreti çok kötü bir şey. İşin ucunda çok para olsa bile çekilecek dert değil. Mutlu olamadıktan sonra, huzurlu olamadıktan sonra ne yapayım ben çok parayı?
Ahmet, ben bu özleme dayanamayacağım. Ne olur bana sık sık yaz. Köyümden fotoğraflar yolla. Az da olsa hasretim sönsün. Senden tek ricam budur.
Görüşmek üzere, hoşça kal.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Ülkemizde yetişen ağaç türleri ile ilgili araştırma yapınız.
Cevap:

Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri
Ülkemiz coğrafi olarak harika bir konum üzerinde yer almaktadır. Ülkemizin coğrafi konumu sayesinde, Türkiye’de 4 mevsim de görülebilmektedir. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış ülkemizin hemen her köşesinde kendisini hissettirebilmektedir. Ayrıca ülkemizin bazı bölgelerinde bahar yaşanırken başka bölgelerinde yaz mevsimi yahut kış mevsiminin de henüz etkisini yitirmediği durumlar görülebilmektedir. Bunların yanı sıra 3 tarafımızın denizlerle çevrili olması ve ülkemizin akarsu bakımından da zengin olması; ülkemizde yetişen ağaç türleri sayısının bir hayli fazla olmasını sağlamaktadır.
Ülkemizde yetişen ağaç türlerinin sayısı 150’den fazladır. Bu ağaçların 150 kadarı orman ağaçları olarak adlandırılabilir. Bunun haricinde, ülkemizde pek çok meyve ağacı da yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde yetişen ağaç türleri aşağıdaki gibidir.

Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri ve Bilimsel İsimleri

Kızılçam, Pinus brutia
Sarıçam, Pinus silvestris
Karaçam, Pinus nigra
Fıstıkçamı, Pinus pinea
Sahil çamı, Pinus pinaster (maritima)
Halep çamı, Pinus halepensis
Monteri çamı, Pinus radiata
Kazdağı göknarı, Abies equi-trajani
Günlük çamı, Pinus taeda
Uludağ göknarı, Abies bormmülleriana
Doğu Karadeniz göknarı, Abies nordmanniana
Toros göknarı, Abies cilicica
Avrupa ladini, Picea abies
Doğu ladini, Picea orientalis
Toros sediri, Cedrus libani
Sabin ardıcı, Juniperus sabina
Adi ardıç, Juniperus communis
Finike ardıcı, Juniperus phoenicea
Boylu ardıç, Juniperus excelsa
Kokulu ardıç, Juniperus foetidissima
Adi servi, Cupressus sempervirens
Duglas göknarı, Pseudotsuga douglasi
Porsuk, Taxus baccata
Andız, Arceuthos drupacea
Palamut meşesi, Quercus aegilops
Doğu kayını, Fagus orientalis
Saplı meşe, Quercus robur
Macar meşesi, Quercus frainetto
Sapsız meşe, Quercus petreaea
Tüylü meşe, Quercus pubescens
Saçlı meşe, Quercus cerris
Mazı meşesi, Quercus infectoria
Pırnal meşesi, Quercus ilex
Doğu Karadeniz meşesi, Quercus pontica
Istranca meşesi, Quercus hartwissiana
Kermes meşesi, Quercus coccifera
İspir meşesi, Quercus macranthera
Çoruh meşesi, Quercus dschorochensis
Virjinya meşesi, Quercus virgilinia
Kasnak meşesi, Quercus vulcanica
Brantii meşesi, Quercus brantii
Makedonya meşesi, Quercus trojana
Boz pırnal meşe, Quercus aucheri
Lübnan meşesi, Quercus libani
Mantar meşesi, Quercus suber
Toros meşesi, Quercus haas
Adi kızılağaç, Alnus glitunosa
Doğu kızılağacı, Alnus orientalis
Fırat kavağı, Popolus euphratica
Doğu gürgeni, Carpinus orientalis
Kara kavak, Popolus nigra
Titrek kavak, Popolus tremula
Adi dişbudak, Fraxinus excelsior
Büyük yapraklı ıhlamur, Tilia platyphyllos
Anadolu kestanesi, Castanea sativa
Kafkas ıhlamuru, Tilia rubra
Tüylü (Gümüşi) ıhlamur, Tilia tomentosa
Ova akçaağacı, Acer campestre
Kapadokya akçaağacı, Acer cappadocicum
Çınar yapraklı akçaağaç, Acer platanoides
Avrupa ıhlamuru, Tilia cordota
Dağ akçaağacı, Acer pseudoplatanus
Tatar akçaağaç, Acer tataricum
İtalyan akçaağacı, Acer opalus
Doğu akçaağacı, Acer orientale
Kafkas akçaağacı, Acer trautvetteri
Dişbudak yapraklı akçaağaç, Acer negundo
İran akçaağacı, Acer hyrcanum
Ova karaağacı, Ulmus cempestris
Hercai karaağaç, Ulmus laevis
Üç dilimli akçaağaç, Acer monspessulanum
Dağ karaağacı, Ulmus montana
Kırmızı karaağaç, Ulmus rubra

Kayacık, Ostrya carpinofolia
Asya karaağaç, Ulmus pumila
Akçaağaç yapraklı çınar, Platanus acerifolia
Doğu çınarı, Platanus orientalis
Okaliptus, Eucalyptus camaldulensis
Batı çınarı, Platanus occidentalis
Sığla (Günlük), Liquidambar orientalis
Adi fındık, Corylus avellana
Türk fındığı, Corylus sylvatica
Badem yapraklı söğüt, Salix amygdalina
Ak söğüt, Salix alba
Salkım söğüt, Salix babylonica
Boz söğüt, Salix cinerea
Kara söğüt, Salix nigra
Keçi söğüdü, Salix caprea
Sepetçi söğüdü, Salix viminalis
Kara huş, Betula nigra
Tüylü huş, Betula pubescens
Adi huş, Betula verrucosa
Beyaz huş, Betula alba
Kıbrıs akasyası, Acacia cyanophylla
Yalancı akasya, Robinia pseudoacacia
Kiraz, Prunus avium
Üvez, Sorbus aucuparia
Ceviz, Juglans regia
Yabani zeytin, Olea europaea
Adi Şimşir, Buxus sempervirens
Akdeniz defnesi, Laurus nobilis
Ormangülü, Rhododendron ponticum
Harnup (Keçiboynuzu), Ceratonia siliqua
Kocayemiş, Arbutus unedo
Armut Ağacı
Elma Ağacı
Ahududu Ağacı
Antepfıstığı Ağacı
Badem Ağacı
Böğürtlen Ağacı
Döngel (Töngel) Ağacı
Dut Ağacı
Erik Ağacı
Greyfurt Ağacı
Hünnap Ağacı
İğde Ağacı
İncir Ağacı
Karayemiş Ağacı
Kayısı Ağacı
Keçiboynuzu Ağacı
Kestane Ağacı
Kivi Ağacı
Kızılcık Ağacı
Limon Ağacı
Malta Eriği Ağacı
Mandalina Ağacı
Nar Ağacı
Nektarin Ağacı
Portakal Ağacı
Şeftali Ağacı
Trabzon Hurması Ağacı
Turunç Ağacı
Üzüm Asması (Ağacı)
Vişne Ağacı
Yemişen (Alıç) Ağacı
Zeytin Ağacı
Ananas Ağacı
Avokado Ağacı
Mango Ağacı
Muz Ağacı
Hurma Ağacı
Diğer yapraklılar

Karadut Dinleme Metni Cevapları Sayfa 28
• Bitkilerin insan hayatındaki yeri ve önemi nedir?
Cevap: Bitkiler, insan hayatının devamı için gerekli olan canlılardır. Bitkiler yaşam için gerekli olan oksijeni üretirler. İnsanlar ve hayvanlar beslenme ihtiyaçlarını bitkilerden sağlarlar.
• Meyve veren ağaçları diğer ağaçlardan ayıran özellikler neler olabilir?
Cevap: Meyve veren ağaçlar diğer ağaçlardan farklı olarak insanların beslenmesine katkıda bulunurlar. Diğer ağaçların oksijen üretme, erozyonu engelleme gibi faydalarına ek olarak olarak meyve veren ağaçlar canlıların besin zincirine katkıda bulunurlar.
• Bir meyve bahçeniz olsaydı hangi meyveyi yetiştirmek isterdiniz? Neden?
(örnek)
Kiraz yetiştirmeyi isterdim. Çünkü en sevdiğim meyve kirazdır.
Karadut Dinleme Metni Cevapları Sayfa 29

1. ETKİNLİK

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler harfleri eksik olarak verilmiştir. Kelimeleri anlamlarından yola çıkarak bulunuz. Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Kerpiç: Duvar örmekte kullanılmak için kalıplara dökülüp güneşte kurutulmuş saman ve balçık karışımı ilkel tuğla.
Budak: Ağacın dal olacak sürgünü.
ÇivitEskiden çivit otundan, bugün yapay yollarla elde edilen, mavi renkli, sarılığını gidermek için çamaşırın son suyuna karıştırılan toz boya.
Çni: Yiyeceğin ve içeceğin tadı, tadımlık.
Patika: Engebeli yerlerden gelip geçenlerin ayak izlerinden oluşan, tekerlekli araç işlemeyen dar yol, çığır, keçi yolu, yolak.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.
1. Yazar, karadut meyvesinin tadını nasıl anlatıyor?
Cevap: Hafif ekşi fakat oldukça tatlı, limonun, üzümün, kirazın, vişnenin, dutun tadını özel bir şekilde harmanlayıp özel bir çeşni katar gibi, yemeğe doyulmaz bir tat.
2. Gömleğine karadut düşen konuğun sorununa ev halkı tarafından ne gibi çözümler üretilmiştir?
Cevap: Çivit, gömleği tümden siyaha boyamak, sabunlu bezle temizlemek gibi çözümler üretilmiştir.
3. Hikâyenin konusu nedir?
Cevap: Karadut ağacının kesilme hikayesi.
4. Karadut ağacının kesilmesine neden olan olayı anlatınız.
Cevap: Eve gelen konuğun gömleğine karadut meyvesi düşmesi ve gömleğin berbat olması. Önemli bir konuk geldiğinde aynı şeyin yaşanmaması için karadut kesilmiştir.
5. Sizce metnin kahramanının karadut ağacına bağlanmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Meyvesinin tatlı olması.
6. Çocuğun yerinde olsaydınız çok sevdiğiniz karadut ağacınızın kesilmesine engel olmak için ne gibi önlemler alırdınız?
Cevap: Ağacın gövdesinin orta yerine naylon gererek, meyvesinin insanların üzerine düşmesini engelleyip bu sorunu çözerdim. Böylece ağacın kesilmesine gerek kalmazdı.
Karadut Dinleme Metni Cevapları Sayfa 30

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki boşlukları dinlediğiniz metinden hareketle doldurunuz.
Cevap:
Hikâyenin başlığını beğendim. Çünkü hikaye karadut ağacı üzerinden anlatılmaktadır. Metnin içeriğine uygundur.
Ben olsaydım, Kesilen Ağaç başlığını atardım.

4. ETKİNLİK

Öğretmeninizin yönlendirmesiyle gruplara ayrılınız. Ve her grup için birer sözcü belirleyiniz. Ülkemizde yetişen ağaç türleriyle ilgili yaptığınız araştırmadan hareketle defterinize bir konuşma metni hazırlayınız. Hazırlamış olduğunuz metin grup sözcüleri tarafından sunulacaktır.
Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.
Konuşmanız için aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz araştırma yazısından faydalanabilirsiniz.

5. ETKİNLİK

“Karadut” metninde başvurulan düşünceyi geliştirme yollarını (tanımlama, karşılaştırma, benzetme) bularak örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
Ona ak sakallı bir dervişin dizi dibine oturmuş gibi gelirdi. (Benzetme)
Yüz yıl yaşamış bir ihtiyarın yüzü gibiydi kabuğu. (Benzetme)
Ekşi desen limona özgüdür, tatlı desen üzüme… (Karşılaştırma)
Başka karadut ağaçlarının meyvesi vermezdi o tadı. (Karşılaştırma)

6. ETKİNLİK

“Karadut” metnindeki örtülü anlamları belirleyerek örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
“Zengin bir sınıf arkadaşı giymişti o gömleklerden ilk kez.” cümlesinden “O gömleklerin çok pahalı olduğu” anlamına ulaşabiliriz.
“Bir ara ödenirdi parası.” cümlesinden “Halkın gömlekçiye çoğunlukla veresiye iş yaptırdığı” anlamına ulaşabiliriz.
Karadut Dinleme Metni Cevapları Sayfa 31

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış çekimli fiilleri inceleyiniz. Eylemin zamanını dikkate alarak cümleleri örnekteki gibi eşleştiriniz.
a) Ayşe yarınki piknik için hazırlık yapıyor.
b) Eve gelir gelmez odasına gitmiş.
c) Yazın hep beraber güzel bir tatil yapacağız.
ç) Günün ilk saatlerinde deniz kenarında yürürüm.
d) Makalesini geçen yıl dergide yayımladı.
Cevap:
7. Sınıf MEB Yayınları Karadut Dinleme Metni Etkinlik Cevapları – Eşleştirme

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki fiilleri şimdiki zaman kip ekiyle çekimleyerek birer cümlede kullanınız. Bu fiillerin çekimlenmiş hâllerinde oluşan değişimi açıklayınız.
Cevap:
gizlemek: gizliyor → Bana öyle geliyor ki benden bir şeyler gizliyorsun.
kaplamak: kaplıyor → Ustalar camları siyah filmle kaplıyorlar.
oynamak: oynuyor → Ahmet odasında tabletiyle oynuyor.
cevaplamak: cevaplıyor → Öğrenciler sınıflarında yazılı sorularını cevaplıyorlar.
Oluşan Değişimin Nedeni: Eylemin cümle kurulduğu, söylendiği anda gerçekleşmesi.
Karadut Dinleme Metni Cevapları Sayfa 32

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış fiillerin hangi durumu ifade ettiğini örnekteki gibi işaretleyiniz.
Cevap:
7. Sınıf MEB Yayınları Karadut Dinleme Metni Etkinlik Cevapları – Eşleştirme – Dilek Kipleri

10. ETKİNLİK

Kendinize bir meyve bahçesi oluşturunuz. Oluşturduğunuz meyve bahçesini ve içinde yer alacak ağaçların özelliklerini betimleyici anlatım biçimini kullanarak yazınız.
Cevap:
(örnektir)
Bahçem yirmi metrekare, ortasından yanlara doğru hafif eğimli, ortası tümsek bir alanda kurulu. Bahçenin dört bir yanında, taşlardan örülmüş, yaklaşık iki metre boyunda duvarlar var. Bahçe kapısı, o alandaki tek yol olan köy yoluna komşu. Bahçe kapısı gürgen ağacından, enine altı, dikine üç değnekten yapıldı. Bahçenin sağ tarafında yedi adet, boyları altı yaşında bir erkek çocuğunun boyu kadar olan elma fidanı var. Üç tanesi yeni yeni yeşermeye başladı. Diğer dört tanesinde ise henüz yaprak yok. Bahçenin geri kalanında irili ufaklı kiraz ağaçları var. Toplamda sekiz olan kiraz ağaçlarının biri hastalık nedeniyle kurumuş, destek olması için dayadığım tahta parçasına adeta yıkılmamak için bastonuna dayanmış ihtiyar bir nine gibi dayanmış…
NOT: Tema sonu değerlendirme cevapları kitabın arkasında yer almaktadır.


7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ünite 8 Sanat Teması

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ünite 7 Sağlık ve Spor Teması

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ünite 6 Milli Kültürümüz Teması

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ünite 5 Kişisel Gelişim Teması
DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...