MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 152-154-155-156-157

Evini Arayan Ardıç Tohumu Metni Cevapları Sayfa 152

1. ETKİNLİK

Metnin başlığını ve görsellerini inceleyerek okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.
Cevap: Bir ardıç tohumunun yolculuğu olabilir.
Evini Arayan Ardıç Tohumu Metni Cevapları Sayfa 154

2. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Cevap:
filiz
Anlamı: Tohumdan veya tomurcuktan çıkan körpe ve küçük dal, sürgün, ışkın, eşkin
Cümlem: Diktiğimiz gül ağacının dalları filizlenmeye başlayınca annem çok sevindi.
kök
Anlamı: Bitkileri toprağa bağlayan ve onların, topraktaki besi maddelerini emmesine yarayan klorofilsiz bölüm
Cümlem: Bahçedeki zararlı otları kökünden koparmazsak otlar tekrar büyürlermiş.
yayvan
Anlamı: Eni boyundan ve derinliğinden çok olan, basık ve geniş
Cümlem: Eskiden yemeğimizi, altına kasnak koyarak yükselttiğimiz yayvan bir tepside, yerde yerdik.

3. ETKİNLİK

Metnin hikâye unsurlarını belirleyiniz.
Cevap:
YER
İstanbul’un Çengelköy semti, Çınaraltı.
ZAMAN
Geçmiş zaman
KİŞİ/VARLIK KADROSU
Ardıç tohumu, ardıç kuşu, çınar ağacı
OLAY
Bir ardıç tohumunun yaşlı bir çınar ağacı ile tanışması.
Evini Arayan Ardıç Tohumu Metni Cevapları Sayfa 155

4. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.
1. Ardıç tohumu nasıl çoğalmaktadır?
Cevap: Ardıç kuşunun ardıç tohumunu yiyip öğüttükten sonra tekrar toprağa bırakmasıyla çoğalmaktadır.
2. Ardıç kuşu, ardıç tohumunu nereye bırakmıştır?
Cevap: Deniz kenarında bir yere.
3. Çınar ağacı kaç yaşındadır?
Cevap: Sekiz yüz yaşındadır.
4. Çınar ağacının bulunduğu yere neden Çınaraltı adı verilmiştir?
Cevap: Uzun yıllar balıkçıların bu ağacın altında dinlenmeleri ve ağacı çok sevmeleri nedeniyle bu ad verilmiştir.

5. ETKİNLİK

Metinde geçen ardıç ağacı ile ulu çınarın fiziksel özelliklerini karşılaştırınız.
Cevap:
ARDIÇ AĞACI
İğne yapraklı, dallarında mavi ve yeşil renkli tohumlara sahip.
ULU ÇINAR
Uzun boylu, geniş ve yayvan yapraklara sahip, iri ve koyu renk gövdeli.

6. ETKİNLİK

Metnin içeriğine uygun farklı başlıklar belirleyiniz.
Cevap:
SEKİZ YÜZ YAŞINDAKİ ULU ÇINAR

7. ETKİNLİK

Metindeki görseller ağaçların hangi özelliklerini yansıtıyor?
Cevap: Metindeki görsellerde ağaçların fiziksel görünüş özellikleri yansıtılıyor. Buna göre ardıç ağacı iğne yapraklı, dallarında tohumları olan bir ağaçtır. Çam ağacı uzun boylu, geniş yapraklı bir ağaçtır.

8. ETKİNLİK

Siz bir ağaç olsaydınız size nasıl davranılmasını isterdiniz? Konuşmalarınızda yeni öğrendiğiniz kelimeleri anlamlarına uygun kullanmaya özen gösteriniz.
Duygu ve düşüncelerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.
Evini Arayan Ardıç Tohumu Metni Cevapları Sayfa 156

9. ETKİNLİK

a. Sayıların yazımı ile ilgili kuralları örnekleriyle eşleştiriniz.
1. Sayılar metin içersinde genellikle harflerle yazılır.
2. Saatler ve dakikalar metin içinde rakamla da yazıyla da yazılabilir.
3. Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır.
4. Romen rakamları tarihi olaylarda, yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde ayların yazılışında , kitap ve dergi ciltlerinde kullanılır.
Cevap:
(4) III. Selim, XX. yüzyıl, I. Cilt
(3) iki yüz, üç yüz altmış beş
(1) Bin yıldan beri sürüyor.
(2) Kampa 17.30’da varacağız.
b. Siz de sayıların yazımı ile ilgili cümleler yazınız.
Cevap:
1. Dedem bu ay seksen dokuz yaşına giriyor.
2. Akşam saat 19.45’te buluşalım.
3. Yazdığım kompozisyonun içerisinde yedi yüz elli altı kelime var.
4. Piri Reis XVI. yüzyıl Türk denizciliğinde önemli bir yere sahiptir.

10. ETKİNLİK

Sembolleri anlamlarıyla eşleştiriniz.
Cevap:
Evini Arayan Ardıç Tohumu Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Semboller
Evini Arayan Ardıç Tohumu Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Semboller
Evini Arayan Ardıç Tohumu Metni Cevapları Sayfa 157

11. ETKİNLİK

Şiiri kendi yazı stilinize göre yazınız.
Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Türkiye’deki su kaynaklarını araştırınız.
Cevap:
Aşağıdaki butona tıklayarak Türkiye’deki su kaynakları hakkında yazılmış araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.
DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...