MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 111-112-113-114-115-116

İcat Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 111

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Cevap: 
nesne
Anlamı: Belli bir ağırlığı ve hacmi, rengi olan her türlü cansız varlık, şey, obje
Cümlem: Uzay gemisine yaklaşan nesnenin ne olduğunu anlamaya çalışıyordu.
icat
Anlamı: Buluş
Cümlem: Ünlü bilim adamı yeni icadını tanıttı.
bilim
Anlamı: Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim
Cümlem: Bilim sayesinde bugün birçok hastalığa çare bulunabiliyor.
ilham
Anlamı: Etkilenme, çağrışım veya içe doğmayla akla gelen yaratıcı duygu, düşünce
Cümlem: Şiirlerini yazmadan önce ilham gelsin diye gökyüzündeki yıldızları seyredermiş.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.
1. İcat yapmak için gerekli olan en önemli şey nedir?
Cevap: Bir sorunun olmasıdır.
2. İcat yaparken nelerden ilham alınabilir?
Cevap: Doğadan ilham alınabilir.
3. İcat yaparken hata yapıldığında ne yapılmalıdır?
Cevap: Nerede hata yapıldığı tespit edilip bir sonraki denemede o hata yapılmamalıdır.
İcat Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 112

3. ETKİNLİK

Metinle ilgili iki soru yazıp cevaplayınız.
Cevap: 
Soru: Bir şey icat etmek için yeterli iki şey nedir?
Cevap: Sabır ve istek.
Soru: Canan Dağdeviren kalp pilini hangi olaydan sonra icat etmiş?
Cevap: Dedesini kalp yetmezliğinden kaybettikten sonra icat etmiş.

4. ETKİNLİK

Metni ana hatlarıyla anlatınız.
Cevap: 
İcat yapmak ilk bakışta zor gelebilir. Fakat istek ve sabır bir icat yapmak için yeterlidir. İcat yapmak için ilk olarak bir sorunun olması gerekir. Sonra bu sorunun çözümü üzerinde düşünülmelidir. Bir şey icat etmek için doğadan ilham alınabilir. İcat yaparken hata yapılabilir fakat önemli değildir. Önemli olan nerede hata yapıldığı tespit edilip sonraki denemelerde o hata yapılmamasıdır. Bu şekilde binlerce deneme yapılabilir.

5. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.
Cevap: 
KONU
Bir şey icat etmenin aşamaları
ANA FİKİR
Bir şey icat etmek için en önemli iki şey sabır ve istektir.

6. ETKİNLİK

Metindeki terim anlamlı kelimeleri bularak cümle içinde kullanınız.
Cevap: 
deney (bilimsel terim)
Cümle: Buzun kaç derecede erimeye başladığı ile ilgili bir deney yapacağız.
İcat Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 113

7. ETKİNLİK

a. Örneği inceleyerek “ki” bağlacını kuralına uygun cümlelerde kullanınız.
Cevap: 
— Kapıda durmalısın ki gelen misafirleri karşılayasın.
— Bakkaldan yoğurt alacaktım ki sen çoktan almışsın.
— Sen gül ki herkesin neşesi yerine gelsin.
b. Örneği inceleyerek “de” bağlacını kuralına uygun cümlelerde kullanınız.
Cevap: 
— Senin de bizimle sinemaya gelmeni istiyoruz.
— Akşam bize gelirken dizüstü bilgisayarını da getir.
— Markete gidince çöp torbası da almayı unutma.

8. ETKİNLİK

Çevrenizdeki hangi soruna çözüm bulmak için nasıl bir icat yapardınız? Anlatınız. Konuşmalarınızda yeni öğrendiğiniz kelimeleri kullanmaya özen gösteriniz.
Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.
İcat Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 114

9. ETKİNLİK

Bir aletin kullanım kılavuzunu inceleyiniz. Siz de bir alet tasarlayınız ve bu aletin kullanım aşamalarını anlatan bir broşür hazırlayınız. Buna göre boşlukları doldurunuz.
Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.
İcat Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 115

10. ETKİNLİK

Cümleleri anlam özellikleriyle eşleştiriniz.
1- neden-sonuç
2- örneklendirme
3- benzetme
Cevap: 
2 ) Örneğin, başarılı bilim insanı Canan Dağdeviren dedesini kalp yetmezliğinden kaybettikten sonra onun gibi hastalar için neler yapabileceğini
düşünmüş ve giyilebilir kalp pilini icat etmiş.
3 ) Sonrasında sen de tıpkı benim gibi bir mucit olabilirsin.
3 ) Biz de bu sayede tıpkı kuşlar gibi uçabiliyoruz.
2 ) Örneğin biri, limon, portakal gibi meyveleri elle sıkmanın zorluğunu düşünüp narenciye sıkacağını İcat etmiş.
1 ) Çevremizde gördüğümüz her şey aslında bir ihtiyacı karşılamak için biri ya da birileri tarafından icat edilmiş nesneler.
İcat Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 116

11. ETKİNLİK

Özdeyişleri kendi yazı stilinize göre yazınız.
Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.
DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...