İlkokul ortaokul ders kitabı cevapları

lise cevapları

MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 138-139-140-141-142-143-144-145

Kaybolan Cennet Metni Cevapları Sayfa 138

1. ETKİNLİK

Metnin başlığını ve görsellerini inceleyerek okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.
Cevap: Metinde, ülkemizde cennet gibi güzelliği ile meşhur olan fakat zaman geçtikçe yok olan doğal güzelliği anlatıyor olabilir.
Kaybolan Cennet Metni Cevapları Sayfa 140

2. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Cevap:
nesil
Anlamı: Yaklaşık yirmi beş, otuz yıllık yaş kümelerini oluşturan bireyler öbeği, kuşak
Cümlem: Yeni nesil teknoloji ile daha iç içe olduğundan sokakta oynanan oyunlar yok oluyor.
müsait
Anlamı: Uygun, elverişli
Cümlem: Üzerimi değiştirebilmek için odanın müsait olmasını bekledim.
mukaddes
Anlamı: Güçlü bir dinî saygı uyandıran veya uyandırması gereken, kutsal
Cümlem: Ailecek İstanbul’daki mukaddes yerleri ziyaret ettik.
Kaybolan Cennet Metni Cevapları Sayfa 141
âlem
Anlamı: Dünya, cihan
Cümlem: Alemde annem kadar güzel bir varlık olduğunu sanmıyorum.
bozkır
Anlamı: Kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız doğal alan, step
Cümlem: ninem bozkırlardan topladığı otlarla şifalı ilaçlar yapardı.

3. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.
1. Bilge Dede, çocuklara nelerden bahsediyor?
Cevap: “Yok olan güzelliklerden, nesli tükenen kuşlardan ve hayvanlardan bahsediyor.
2. Salih Acar ve ekibi, hangi kuş yuvalarını keşfediyorlar?
Cevap: Balıkçıl, karabatak, ibişlerin (Çeltik kargası) yuvalarını keşfediyorlar.
3. Salih Acar ve ekibi, kuşları bulunca ne yapıyorlar?
Cevap: Ayaklarına “Türkiye” markası takıyorlar.
4. İnsanlar, topraklarına sahip çıkmazlarsa ne olur?
Cevap: Her yer bozkıra dönüp yaşanmaz bir hale gelir.

4. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.
Cevap:
KONU
Manyas’taki kuş yuvalarının keşfi
ANA FİKİR
İnsanlar topraklarına sahip çıkıp korumazlarsa, bir gün bu topraklar bozkıra dönüşüp hem insanlar hem de canlılar için yaşanmaz bir hale gelebilir.
Kaybolan Cennet Metni Cevapları Sayfa 142

5. ETKİNLİK

Metni koyu yazılı kelimeleri dikkate alarak tekrar okuyunuz. Bu kelimeler, anlatılanların daha iyi anlaşılmasını sağlamış mı? Açıklayınız. Bu kelimeleri ikisini birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Evet sağlamıştır. Anlatıma sebep, sonuç, ihtimal, tahmin anlamları katarak metnin daha kolay anlaşılmasını sağlamıştır.
Cümleler:
— Zeynep belki hasta olduğu için okula gelmemiştir.
— Okula vardığımda kimsenin olmadığını görünce çok şaşırdım, meğer bugün çok kar yağdığı için okullar tatil edilmiş.

6. ETKİNLİK

Metinde geçen bir neden-sonuç cümlesi yazınız.
Cevap:
Neden-Sonuç: Bu umursamazlık devam ederse, insanlar kendi topraklarına sahip çıkmazlarsa her yer bozkıra dönecek.

7. ETKİNLİK

Metindeki görseller dünyamız ve kuşlarla ilgili neler düşündürüyor?
Cevap: Dünyamızda çok güzel yerlerin olduğunu, kuşların ne kadar benzersiz canlılar olduğunu düşündürüyor, hayranlık uyandırıyor.

8. ETKİNLİK

Metinde Dünyamızla ilgili sorunları tespit ederek bunlara farklı çözüm yolları öneriniz.
Cevap: 
Sorun: Doğal güzelliklerimizin yok olması.
Çözüm: İnsanların bilinçlendirilmesi, doğal güzelliklerin koruma altına alınması, ortaya çıkabilecek sorunlara karşı bu yerlerin sürekli izlenmesi, sık sık bakım yapılması.

9. ETKİNLİK

Çevre kirliliğinin yol açtığı zararları sınıfça konuşunuz.
Cevap: 
Aşağıdaki butona tıklayarak çevre kirliliğinin zararları konusunda yararlanabileceğiniz bir yazıya ulaşabilirsiniz.
Kaybolan Cennet Metni Cevapları Sayfa 143

10. ETKİNLİK

a. İki nokta işaretinin ( : ) kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.
1. Kendisinden sonra örnek verilecek cümlenin sonunda kullanılır.
2. Karşılıklı konuşmalarda, konuşan kişiyi belirten sözlerden sonra kullanılır.
3. Genel ağ adreslerinde kullanılır.
4. Matematikte bölme işareti olarak kullanılır.
Cevap: 
2 ) Astronot cevap verdi:
—Burası büyüleyici.
1 ) Bu bölgede iki bitki türü daha çok görülür: böğürtlen ve yabanmersini.
4 ) 56 : 8=7
3 ) http://tdk.org.tr
b. Siz de iki nokta işaretinin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.
Cevap: 
1- Pazardan biraz sebze aldım: marul, ıspanak, havuç.
2- Babam seslendi:
— Yukarı çıkarken keseri de getir.
3- 75 : 3 = 15
4- https://dersimiz.com
Kaybolan Cennet Metni Cevapları Sayfa 144

11. ETKİNLİK

Görselle ilgili soruları cevaplayınız.
1. Görseldeki çocuk yangını görünce ne yapmıştır?
Cevap: İtfaiyeye haber vermişlerdir.
2. Görselde yangına karşı ne tür güvenlik tedbirleri alınmıştır?
Cevap: İtfaiyeciler yangın elbiseleri giyip kask takmışlardır, yangına itfaiye aracı ile müdahale edilmiştir.
3. Görseldeki logoların anlamlarını yazınız.
Cevap: 
Telefon Logosu: Kullanılabilir telefon
Yangın Logosu: Yangın durumunda aranacak telefon numarası
Üçüncü görseldeki birinci logo: İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri logosu
Üçüncü görseldeki ikinci logo: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı logosu
Kaybolan Cennet Metni Cevapları Sayfa 145

12. ETKİNLİK

Şiiri kendi yazı stilinize göre yazınız. Şiirinizi görsellerle zenginleştirebilirsiniz.
Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.
DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...