İlkokul ortaokul ders kitabı cevapları

lise cevapları

MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 185-186-187-188-189

Bir Fincan Kahve Metni Cevapları Sayfa 185

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Cevap: 
konuksever
Anlamı: Konuklarına iyi davranan, onları iyi ağırlayan ve kendisine konuk gelmesinden hoşlanan, misafirperver
Cümlem: Anadolu insanının konukseverliği meşhurdur.
bahane
Anlamı: Bir şeyin gerçek sebebi gizlenerek ileri sürülen uydurma sebep
Cümlem: Sınava girmeme sebebi için söylediği bahaneye öğretmen inanmadı.
kallavi
Anlamı: Çok iri, kocaman
Cümlem: Büyük binanın temelini kazması için kallavi bir iş makinesi getirdiler.
beyit
Anlamı: Anlam bakımından birbirine bağlı iki dizeden oluşmuş şiir parçası
Cümlem: Bu şiirin son iki beyiti hasret duygusunu çok iyi yansıtıyor.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.
1. Anadolu’nun dillere destan özelliği nedir?
Cevap: Konukseverliği.
2. Kahve Anadolu’ya ne zaman gelmiştir?
Cevap: 16’ncı yüzyılda gelmiştir.
Bir Fincan Kahve Metni Cevapları Sayfa 186
3. Kahvelerim pişti gel,
Köpükleri taştı gel,
İyi günün dostları
Kötü günüm geçti gel.
Yukarıdaki dörtlükte şair kimlere sitem etmektedir?
Cevap: Kötü gününde yanında olmayan dostlarına sitem etmektedir.
4. Eşi, dostu kahve içmeye çağırmanın asıl amacı nedir?
Cevap: Dostlarla muhabbet etmektir.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.
Cevap: 
KONU
Kahvenin Türk kültüründeki yeri
ANA FİKİR
Kahve, kültürümüzdeki konukseverliği temsil eden önemli bir kültür ögesidir.

4. ETKİNLİK

Metnin giriş ve sonuç bölümlerinin altını çiziniz.
Cevap: 
GİRİŞ
Anadolu’nun geleneksel konukseverliği dillere destandır. Ne var ki,
bu konukseverlik önce kahveden başlar. Sizi bir acı kahve içmeye çağıran
dostunuza neden “acı kahve” diyemezsiniz. Bu acılıkta, yıllar yılı sürecek bir
tatlılık, yakın bir dostluk vardır. Bu yüzden Anadolu’da “Bir fincan kahvenin
kırk yıl hatırı vardır!” sözü, her yerde, her zaman söylenir durur.
SONUÇ
Anadolu’da konukseverliğin başını kahve çeker demiştik. Gerçekten
öyle. Konuk olduğunuz köy ve kasabalarda bir kahve içirmeden sizi bırakmazlar.
(…) Yolunuz bu töreyi sürdüren bir Anadolu köyüne düşerse sakın ola
ikramları geri çevirmeyiniz. Anadolu’nun gönlü incinir, bu gönül sizinledir.

5. ETKİNLİK

Metnin görselleri hangi duyguları uyandırıyor?
Cevap: Kahve içme isteği.

6. ETKİNLİK

a. “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır!” atasözünün metne kattığı anlamı yazınız.
Cevap: Bize yapılan küçük bir iyiliği gösterilen dostluğu asla unutmamalıyız.
Bir Fincan Kahve Metni Cevapları Sayfa 187-188
b. Cümlelerde koyu yazılmış deyimleri metne kattığı anlamıyla yazınız.
İçenler, hatır saymasını, gönül almasını bilenler için…
Cevap: Gerekli saygıyı göstermek. Kırılan bir kimseyi güzel bir davranışla hoşnut etmek
Bugün de eş dost ziyaretinde ikramın başını çeken kahve, öyle gelişigüzel pişirilmez, pişirilirse konuğa saygısızlık sayılır.
Cevap: Herhangi bir konuda önde gitmek, önayak olma

7. ETKİNLİK

Evimize misafir geldiğinde veya biz misafirliğe gittiğimizde nasıl davranmalıyız? Sınıfça konuşunuz. Konuşmalarınızda beden dilinizi etkin kullanmaya özen gösteriniz.

8. ETKİNLİK

Cümlede yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretleri koyunuz.
Cevap: 
Sınıfta () Çemberimde gül oya(/) Gülmedim doya doya(.)() mısralarını açıkladık(.)

9. ETKİNLİK

Çanakkale yöresinden “Kobalak” adlı bir oyun yazılmıştır. Bir adet çam kozalağı ile bu oyunu düz bir zeminde oynayabilirsiniz. Siz de bir oyunun aşamalarını anlatan kitapçık hazırlayınız. Kitapçığınızı çizim ve görsellerle süsleyiniz.
Cevap: 
Kitapçığınızı hazırlarken aşağıda bağlantısı verilen oyunu örnek alabilirsiniz.
DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...