MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 210-211-212-213

İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı Metni Cevapları Sayfa 210

1. ETKİNLİK

Görsellerden ve başlıktan hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.
Cevap: İlk güreşçimiz Koca Yusuf’un başarıları olabilir.
İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı Metni Cevapları Sayfa 211

2. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Cevap: 
pehlivan
Anlamı: Güreşçi
Cümlem: Pehlivanlar sahaya çıkınca herkes çılgınca alkış tuttu.
rakip
Anlamı: Herhangi bir işte, bir yarışta, birbirini geçmeye çalışan, aynı şeyi elde etmeye uğraşan kimse
Cümlem: Futbolcu, istemeden yere düşürdüğü rakibinden özür diledi.
imkan
Anlamı: Yararlanılan uygun şart veya durum, olanak
Cümlem: Eğer imkan verilirse ben de yüzme turnuvalarına katılabilirim.

3. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.
1. Koca Yusuf, nasıl bir insan olarak kabul edilmiştir?
Cevap: Dünyanın gelmiş geçmiş en güçlü insanı olarak kabul edilmiştir.
2. Mümin’in ustası Yolcu Mehmet Pehlivan, Koca Yusuf’la ilgili neler söylüyor?
Cevap: “Ben Mümin’in ustası olduğum için elbette onun kazanması beni sevindirdi. Ama Allah’tan da korkarım. Mümin asla Yusuf’u yenmiş değildir.”
3. Rus Güreşçi Hakimşmit, Koca Yusuf’un ölümünden sonra Koca Yusuf’la ilgili ne söylemiştir?
Cevap: “Dünyada onun sırtını yere getirebilecek birinin bulunabileceğini hiç sanmıyorum. Buna imkân yoktur. Hatta onun Atlantik Denizi’nin derinliklerinde de sırtüstü değil fakat yüzükoyun yattığına yemin edebilirim.”
4. Koca Yusuf’un başarısının sırrı nedir?
Cevap: Gücünü korumak için beslenmesine çok dikkat ederek sürekli çalışması ve güreşirken hiçbir zaman sinirlenmemesi.
İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı Metni Cevapları Sayfa 212

4. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.
KONU
Cevap: Koca Yusuf ve başarısının sırrı
ANA FİKİR
Cevap: Koca Yusuf’un başarısının sırrı gücünü korumak için beslenmesine çok dikkat ederek sürekli çalışması ve güreşirken hiçbir zaman sinirlenmemesidir.

5. ETKİNLİK

“Koca Yusuf, birçok kişi tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en güçlü insanı olarak kabul edilmiştir.” cümlesinde Koca Yusuf kimlerle ve hangi yönüyle karşılaştırılmaktadır?
Cevap: Diğer güreşçilerle, kuvvet yönünden karşılaştırılmaktadır.

6. ETKİNLİK

Bir sporcu için beslenmenin önemi nedir? Sınıfça konuşunuz.
Cevap: Sporcu için vücut sağlığı ve dayanıklı olması çok önemlidir. Aksi halde spor yapamaz. Sağlık ve dayanıklılık için düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Bir sporcu vücudunun ihtiyaç duyduğu gıdaları düzenli ve dengeli bir biçimde tüketmelidir.

7. ETKİNLİK

a. Cümlelerde koyu yazılmış kelimelerin Türkçelerini kullanarak kurduğunuz cümleleri aşağıya yazınız.
• Sporla ilgili bütün soruları fulledim.
• Oyuna bir türlü adapte olamadı.
• İnternetten bir sürü güreş videosu download ettim.
• Spor ve beslenme ile ilgili bir sürü doküman bulabilirsiniz.
b. Koyu yazılı kelimelerin Türkçe karşılıklarını cümle içinde kullanınız.
Cevap: 
• Sporla ilgili bütün soruları yaptım.
• Oyuna bir türlü dikkatini veremedi.
• İnternetten bir sürü güreş videosu indirdim.
• Spor ve beslenme ile ilgili bir sürü belge bulabilirsiniz.
İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı Metni Cevapları Sayfa 213

8. ETKİNLİK

Cümleleri büyük harf ve noktalama işaretlerine dikkat ederek düzenleyiniz.
• güreş tarihteki en eski sporlarından biri
Cevap: Güreş, tarihteki en eski sporlarından biri.
• Metehan başar grekoromen stilde 85 kg da dünya şampiyonu oldu
Cevap: Metehan Başar, grekoromen stilde 85 kgda dünya şampiyonu oldu.
• Yunanlılar Japonlar mısırlılar sümerler tarafından yapıldığı biliniyor
Cevap: Yunanlılar, Japonlar, Mısırlılar, Sümerler tarafından yapıldığı biliniyor.
• Pehlivan müsabakalarının yapıldığı alana ise Er Meydanı deniyor
Cevap: Pehlivan müsabakalarının yapıldığı alana ise Er Meydanı deniyor.
• Mesela hayri ağabey ile ben farklı sıkletleriz
Cevap: Mesela; Hayri ağabey ile ben farklı sıkletleriz.

9. ETKİNLİK

Görsellerden yararlanarak “Spor” konulu bir şiiri kendi yazı stilinize göre yazınız.
Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.
DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...