MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 178-179-180-181-182

Kanlı Kavak Metni Cevapları Sayfa 178

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Cevap: 
mercan
Anlamı: Tropik ve ılık denizlerde yaşayan, geniş resifler oluşturan, mercanlar sınıfının örneği olan, kırmızı kalker iskeletli hayvanın iskeletinden elde edilen ve süs eşyaları yapımında kullanılan madde
Cümlem: Boynunda mercandan yapılmış bir kolye vardı.
fişek
Anlamı: Donanma ve şenliklerde kullanılan çeşitli yanıcı veya patlayıcı maddeler
Cümlem: Bayram gecesi eğlencesinde atılan fişekler küçük çaplı bir yangına neden oldu.
zenne
Anlamı: Orta oyununda veya Karagöz’de kadın rolüne çıkan erkek oyuncu
Cümlem: Oyun sonunda çıkan zennelerin dansları misafirleri çok eğlendirdi.
bahşiş
Anlamı: Yapılan bir hizmete ödenen ücretten ayrı olarak fazladan verilen para, kahve parası
Cümlem: Amcan çalıştığı lokantada maaşından çok bahşiş alıyormuş.
mani
Anlamı: Genellikle birinci, ikinci ve dördüncü dizeleri uyaklı olan, daha çok hecenin yedili ölçüsüyle söylenen halk şiiri
Cümlem: Artık Ramazan davulcuları mani söylemiyor, davul çalıp geçiyorlar.
Kanlı Kavak Metni Cevapları Sayfa 179

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.
1. Hacivat, Karagöz’den ne yapmasını istiyor?
Cevap: Davul alıp gelmesini istiyor.
2. Mahalle mahalle dolaşırken Hacivat ne söylüyor?
Cevap: Mani söylüyor.
3. Karagöz ile Hacivat, ne zaman davul çalıp mani söylüyorlar?
Cevap: Ramazanın on sekizinci gecesi söylüyorlar.
4. Karagöz, Hacivat’a niçin sinirlenir?
Cevap: Hacivat mani söylerken Karagöz’e hakaret ettiğini düşündüğü için sinirlenir.

3. ETKİNLİK

a. Metnin görselleri kültürümüzle ilgili neleri çağrıştırıyor?
Cevap: Ramazan ayında oynatılan Karagöz oyunlarını ve cami minareleri arasına gerilen mahyaları çağrıştırıyor. (mahya: Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resim)
b. Metnin görselleri kahramanların hangi özelliklerini yansıtıyor?
Cevap: Metnin görselleri kahramanların birer kukla olmaları özelliğini yansıtıyor.

4. ETKİNLİK

Metindeki Karagöz ve Hacivat’ın kişilik özelliklerini karşılaştırınız.
Cevap: 
KARAGÖZ’ÜN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ
  • Sinirli
  • Söylenenleri yanlış anlayan
  • Kaba
HACİVAT’IN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ
  • Eğlenceli
  • Kültürlü
  • Kibar

5. ETKİNLİK

Metinde Hacivat’ın Karagöz’ le olan sorununu belirleyiniz. Bunlara farklı çözüm yolları öneriniz.
Cevap: 
Sorun: Hacivat’ın söylediği maniler nedeniyle bahşiş alması fakat Karagöz’ün alamaması.
Çözüm: Karagöz’ün de güzel maniler söylemesi.
Kanlı Kavak Metni Cevapları Sayfa 180

6. ETKİNLİK

Kısa bir Karagöz Hacivat oyununu görsellerle destekleyerek sınıfta canlandırınız.

7. ETKİNLİK

Cümlelerde koyu yazılmış deyimleri metne kattığı anlamıyla yazınız.
1. Karagöz’ün iyice tepesi atar:
Cevap: Sinirlenmek, öfkelenmek.
2. Ayaklarıma kara sular indi vallahi.
Cevap: Çok yorulmak.
3. Karagöz öylece ortada kalakalır:
Cevap: Güç bir durumda veya iki şey arasında kalmak
4. Güm güm de güm güm, başımız şişti.
Cevap: Gürültüden tedirgin olmak
5. Hay iyiliğinizle yerin dibine geçin e mi?
Cevap: Görünmez olmak, kaybolmak

8. ETKİNLİK

“Hep Büyük Efsanesi” metni ile “Kanlı Kavak” metnini konuları ve karakterleri açısından karşılaştırınız.
Cevap: 
HEP BÜYÜK EFSANESİ
Konu: Üvey annelerinden zulüm gören iki kardeşin kuşa dönüşmesi.
Karakterler: Baba, üvey anne, Emine ile Yusuf
KANLI KAVAK
Konu: Karagöz ile Hacivat’ın bir Ramazan gecesi davul çalıp mani söylemesi
Karakterler: Karagöz, Hacivat, Zenne
Kanlı Kavak Metni Cevapları Sayfa 181

9. ETKİNLİK

a. Eğik çizgi işaretinin ( / ) kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.
1. Şiirlerden yapılan alıntılarda, mısraların
yan yana yazılması gereken durumlarda
mısraları belirlemek için kullanılır.
2. Adres yazarken apartman numarası ile daire
numarası ve semt numarası arasına konur.
3. Dil bilgisinde eklerin farklı şekillerini
göstermek için kullanılır.
Cevap: 
(2) Altay Sokağı, No: 21/6
(3) -de/-da
(1) İnsanı seveceksin/ Gönlünle göreceksin
b. Siz de eğik çizgi işaretinin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.
Cevap: 
• Arkadaşım Sami Sokak, No: 75/2’de oturuyor.
• İsimlerin birden çok olduğunu belirtmek için ismin sonuna “*lar, -ler” çoğul ekleri getirilir.
• Ahmet Muhip bir şiirinde “Biz cihana karşı durduk, / Ezdik düşmanı yere vurduk.” dizeleriyle Türklerin gücünü belirtmiştir.
Kanlı Kavak Metni Cevapları Sayfa 182

10. ETKİNLİK

Metinde geçen manilerden birini seçerek kendi yazı stilinize göre yazınız.
Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.
DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...