MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 203-204-205-206-207-208-209

Gizemli Canlılar Metni Cevapları Sayfa 203

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Cevap: 
gizemli
Anlamı: Gizem niteliğinde olan veya içinde gizem bulunan, esrarengiz
Cümlem: Babaannem hep köyümüzde, içerisinde türlü şifalı mantarların yetiştiği gizemli bir mağaradan bahseder.
küf
Anlamı: Ekmek, peynir vb. organik maddelerin üzerinde, nem ve ısının etkisiyle oluşan, çoğu yeşil renkli mantar
Cümlem: Dolaptaki peynir küflenince çöpe atmak zorunda kaldık.
mikroskop
Anlamı: Bir mercek düzeneği yardımıyla küçük nesneleri büyütüp daha belirgin duruma getirmeye veya çıplak gözle görülmeyenleri göstermeye yarayan alet
Cümlem: Dün laboratuvarda mikroskop ile soğan zarını inceledik. 
mikro
Anlamı: Küçük, dar, makro karşıtı
Cümlem: Ülkemizde mikro cerrahi alanında büyük gelişmeler yaşanıyor.
Gizemli Canlılar Metni Cevapları Sayfa 204

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.
1. Gözle göremediğimiz minik canlılara ne ad verilir?
Cevap: Mikro canlılar adı verilir.
2. Mikroskobik canlıları nasıl görebiliriz?
Cevap: Mikroskop aracılığı ile görebiliriz.
3. Mikroskobik canlılar nelere sebep oluyor?
Cevap: Bazı hastalıklara sebep olur.
4. Mikro canlıların faydaları nelerdir?
Cevap: Hamurun mayalanmasına, sütün peynire ve yoğurda dönüşmesi gibi faydalar sağlar.
5. Mikroskobik canlıların sebep olduğu hastalıklardan korunmak için neler yapmalıyız?
Cevap: Düzenli beslenmeli, temizlik kurallarına dikkat etmeli ve sık sık ellerimizi sabunla yıkamalıyız. Hasta olduğumuzda, öksürürken veya hapşırırken mendil kullanmaya dikkat etmeliyiz.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.
Cevap:
KONU
Mikro canlılar
ANA FİKİR
Mikro canlıların faydaları olduğu kadar zararları da vardır.

4. ETKİNLİK

Metinden neden-sonuç ve örneklendirme cümlesi bulunuz.
Cevap:
Neden-sonuç: Uzun süre dışarıda kalan yemekler bozulmaya ve ekşimeye başlar.
Örneklendirme: Örneğin yarım dilim bir ekmek, ısırıp bıraktığın bir elma uzun süre dışarıda kaldığında küflenir.
Gizemli Canlılar Metni Cevapları Sayfa 205

5. ETKİNLİK

a. Kısaltmaların kullanım alanları ve getirilen eklerle ilgili bilgileri örnekleriyle eşleştiriniz.
1- m (metre)
2- İng. (İngilizce
Ege Mah. (Ege Mahallesi)
Prof.haz. (hazırlayan)
3- T.C. (Türkiye Cumhuriyeti)
TDK (Türk Dil Kurumu)
4- THY’de, TDK’den, TRT’den
5- cm’yi, kg’dan
Cevap:
(3) Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır.
(1) Ölçülerin kısaltması küçük harfle yazılır.
(2) Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, unvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur.
(5) Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır.
(4) Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır.
b. Kısaltmaların kullanım alanları ve getirilen eklerle ilgili cümleler yazınız.
Cevap: 
1. Duvarı 300 cm yükseklikte yapacağız.
2. Doğan Mah. Çayır Sok. 18 numaralı evde oturuyoruz.
3. TBMM yeni yasa teklifi için yarın toplanacak.
4. Haber aboneliği için AA’yı seçtik. (Anadolu Ajansı)
5. Bu çuval 2 kg’dan fazladır.
Gizemli Canlılar Metni Cevapları Sayfa 206

6. ETKİNLİK

Soruları görsellere göre cevaplayınız.
1. Görseldeki çocuğun davranışı nelere sebep olabilir?
Cevap: Hastalık bulaşmasına sebep olur.
2. Hapşıran çocuk ne yapmalıydı?
Cevap: Hapşırmadan önce ağzını kapatmalıdır.
3. Kız çocuğu neden şaşırmıştır?
Cevap: Hapşıran çocuğun elinde mendil varken ağzını kapatmadığı için şaşırmıştır.
4. Bu görselde verilmek istenen mesaj nedir?
Cevap: Hasta olduğumuzda hastalığımızı başkalarına bulaştırmamak için hapşırırken ağzımızı mendil ile kapatmalıyız.
Gizemli Canlılar Metni Cevapları Sayfa 207

7. ETKİNLİK

Soruları prospektüse göre cevaplayınız.
1. İlacın nasıl saklanması gerekir?
Cevap: Çocukların erişemeyeceği yerlerde, 15-30 derece arasında saklanmalıdır.
2. İlacı kimler dikkatli kullanmalıdır?
Cevap: Karaciğer problemi olanlar, böbrek problemi olanlar dikkatli kullanmalıdır.
3. İlaç nasıl kullanılmalıdır?
Cevap: Yemeklerden önce kullanılmalıdır.
4. İlacın yan etkileri nelerdir?
Cevap: Kalp ritim bozukluğu ve kalp durma riski, çarpıntı, nefes alma güçlüğü, bilinç kaybı.
Gizemli Canlılar Metni Cevapları Sayfa 208

8. ETKİNLİK

“Sağlıklı bir yaşam için neler yapmalıyız?” Sınıfça konuşunuz. 
Aşağıdaki butona tıklayarak konu ile ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.

9. ETKİNLİK

Soruları bloğa göre cevaplayınız.
1. Blog kimlere hitap etmektedir?
Cevap: Yemek ile ilgilenen herkese hitap etmektedir.
2. Blog yazarı yemek konusuna ilgi duymaktadır ve bizimle yemek tariflerini paylaşmaktadır. Siz de ilgi duyduğunuz ve herkesle paylaşmak istediğiniz bir konuda blog hesabı açınız.
Cevap: Blogger ile ücretsiz blog açabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak adım adım blog hesabınızı açabilirsiniz:
DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...