MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 190-191-192-193

Şiir Şiir Türkiye İzleme Metni Cevapları Sayfa 190

1. ETKİNLİK

Görsellerden hareketle izleyeceğiniz filmin konusunu tahmin ediniz.
Cevap: Türkiye’nin tarihi güzellikleri anlatılıyor olabilir.

2. ETKİNLİK

Filmi izlerken hoşunuza giden cümleleri not alınız.
Hoşunuza giden cümlelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.
Şiir Şiir Türkiye İzleme Metni Cevapları Sayfa 191

3. ETKİNLİK

a. Film kimler için hazırlanmıştır?
Cevap: Türkiye’de yaşayan vatandaşlar için hazırlanmıştır.
b. Film hangi amaçla hazırlanmıştır?
Cevap: Türkiye’de yaşayanların Anadolu’daki güzellikleri fark etmesi amacıyla hazırlanmıştır.

4. ETKİNLİK

Filmin içeriğine uygun farklı başlıklar belirleyiniz.
Cevap: Sen Türkiyesin

5. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Cevap:
türkü
Anlamı: Hece ölçüsüyle yazılmış ve halk ezgileriyle bestelenmiş manzume
Cümlem: Akşamlarımızın neşesi babamın sazı eline alıp türkü söylemesiydi.
memleket
Anlamı: Bir devletin egemenliği altında bulunan toprakların bütünü, ülke
Cümlem: Amcam memleket hasretine dayanamayıp Almanya’dan kesin dönüş yaptı.
yayla
Anlamı: Akarsularla derin bir biçimde yarılmış, parçalanmış, üzerinde düzlüklerin belirgin olarak bulunduğu, deniz yüzeyinden yüksek yeryüzü parçası, plato
Cümlem: Babaannem yaylalardan topladığı otlarla çok güzel yemekler yapardı.
şafak
Anlamı: Güneş doğmadan az önce beliren aydınlık
Cümlem: Köylüler tarlada çalışmaya şafak vakti başlıyorlar.
zılgıt
Anlamı: Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bazı yerlerinde genellikle düğünlerde eğlenmek amacıyla dili ağız içinde değişik bir biçimde oynatarak ahenkli bir ses çıkarma
Cümlem: Düğün esnasındaki zılgıtlar nedeniyle birbirimizin konuştuğundan hiçbir şey anlamıyorduk.
Şiir Şiir Türkiye İzleme Metni Cevapları Sayfa 192

6. ETKİNLİK

Soruları filme göre cevaplayınız.
1. Şair, şiirinde vatanına nasıl hitap ediyor?
Cevap: “Sen” olarak hitap ediyor.
2. Şair, şiirinde vatanı neye benzetmiştir?
Cevap: Ekmeğe benzetmiştir.
3. Şair, “Benim yüreğimde boylu boyunca memleketim var.” sözüyle ne demek istemiştir?
Cevap: Memleketine olan sevgisinin gönlünde büyük bir yer kapladığını, memleketini çok sevdiğini söylemek istemiştir.
4. Filmde hangi gelenek ve göreneklerimiz tanıtılmaktadır?
Cevap: Kahve, imece, Nevruz’da ateş üzerinden atlama, düğün, konukseverlik,
5. Filmde hangi ata sporumuz tanıtılmıştır?
Cevap: Cirit sporu tanıtılmıştır.
6. Filmde hangi şehirler geçiyor?
Cevap: İstanbul, Mardin, Kars, Edirne, Gaziantep, Şanlıurfa.

7. ETKİNLİK

Filmin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.
Cevap: 
KONU
Türkiye’nin güzellikleri
ANA FİKİR
İnsanlar yaşadıkları toprağa benzerler.

8. ETKİNLİK

Filmle ilgili görüşlerinizi ifade ediniz.
Duygu ve düşüncelerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

9. ETKİNLİK

Filmde görüntüler ve şiir birbiriyle tutarlı mı?
Cevap: Evet, görüntüler ve şiir tutarlıdır.
Şiir Şiir Türkiye İzleme Metni Cevapları Sayfa 193

10. ETKİNLİK

Türkiye’nin tanıtımıyla ilgili filmi izlediniz. Siz de tanıtmak istediğiniz yerle ilgili sunumunuzu yazınız.

11. ETKİNLİK

Cümlelerde koyu yazılı kelimelerin Türkçe karşılıklarını yazınız.
Arkadaşına bay bay diyerek gitti.
Cevap: Hoşçakal
Hediyen için çok mersi.
Cevap: Teşekkürler

12. ETKİNLİK

Ninniyi kendi yazı stilinize göre yazınız.
Dandini dandini dastana
Danalar girmiş bostana
Kov bostancı danayı
Yemesin lahanayı
Dandini dandini danalı bebek
Elleri ayakları kınalı bebek
Uyusunda büyüsün ninni
Tıpış tıpış yürüsün ninni
İkizdere kuyuları
Çayır çimen kıyıları
Emir başlı dayıları
Uyu yavrum uyu ninni.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Prospektüs nedir? Bilgi edininiz.
Aşağıdaki butona tıklayarak prospektüs hakkında hazırlanmış araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.
bağlantı hazırlanıyor…
DKC Bir cevap motorudur... Sağ üstteki "Eksik sayfa bildir"butonuna tıklayarak istediğiniz sayfaları bize bildirebilirsiniz.
Paylaş:
📌 EKSİK SAYFA BİLDİR...